Неделя, 12 Май 2019 18:55

Поклон пред Лина

Поклон пред Лина Снимки: HemusNews - новини за Троян и региона

На 10 май от 19.30 ч. се състоя концерт "Мелодика и приятели", посветен на любимата на много поколения учителка Лина Мажгурова. Нейните ученички, приятелки и партньорки от известното трио "Мелодика" ѝ засвидетелстваха своята обич. Акомпанираха им техният китарист Добромир Дишев и другият любим ученик на Весела Кунова Петър Симеонов. Тъй като г-жа Мажгурова беше личност с много таланти и знания, прозвучаха и стихове. На екрана приятелите на Лина виждаха снимки, запечатали съвместната работа на триото, излетите в планината и др.

Първата част на концерта включваше познати на публиката песни. Втората "Песен за нас" е по музика и стихове на Лина Мажгурова. Специален гост на концерта беше Никифор Цоневски, който изпя своя песен, написана за рожден ден на учителката му. Силно вълнение предизвика и приказката за любимата череша на Лина, написана от Гергина Дацова. Прозвуча песента за учителя по стихове на Лина Борджиева и музика на Божидара Симеонова. Мая Бъчварова припомни първата любима песен на всички приятели - "Песен за българската софра". Весела Кунова сподели, че триото е пяло само песни с красиви текстове и мелодии - за природата, за България..., някои от които пеят само те. "Песен за България" е любимата им. Лина я е наричала керамичната, защото в нея се пее за стомни. Поредна изненада беше дуетът на Мая Бъчварова и Ралица Йовкова, с който завърши първата част.

Втората започна с песента "Пратеник от морето" по стихове на Людмил Кунов и музика на Весела Кунова, която тя посвети на баща си. Изпълнявали са я на фестивала "Златният кестен". Останалите песни също не бяха изпълнявани пред троянската публика. Мая и Весела пеят на руски, френски, английски език, но тази вечер изненадаха с песни на испански и грузински. Талантливите дами зарадваха приятелите си със солови изпълнения на своя любима песен на френски език. Получиха поздрави и цветя от общината, читалището и от съпругата на Цочо Зюмбюлски - Стефка, защото като директор на ПГ "Васил Левски ги е  подкрепил при създаване на музикалната формация.

В навечерието на 11 май - празника на светите братя Кирил и Методий, духът на незабравимата артистка Лина беше с нас.