Неделя, 30 Юни 2019 12:35

17-ти празник на билките, планината и туризма

17-ти празник на билките, планината и туризма 17-ти празник на билките, планината и туризма

Празникът е посветен на Еньовден, когато преди изгрев слънце се събират 77 билки и половина, но тази година се проведе на 29.06. - Петровден - последната събота на юни, за да го посетят хора от близо и далеч, тъй като му се носи славата на малко събития от този род.

Водещ отново беше Владимир Иванов, който съобщи организаторите: Сдружение "Съвет по туризъм" - Троян, Община Троян и Туристическо дружество "Жална" - с. Балканец. Водещият назова кои подкрепят финансово празника: Община Троян, Марин Радевски, Николай Ялъмов, Фирма ЕТ "Билек" - Троян, която всяка година дарява 22 билки за чая, набрани в Троянския балкан. Общинското предприятие "Комунални услуги" e помогнало за организацията. Министерството на околната среда и водите също подкрепя празника. Присъстваха Габриел Савов - директор на Регионалната инспекция по околна среда и води - Плевен и Генчо Илиев - директор на Дирекция "Национален парк Централен Балкан", коqто осигурява наградите за победителите в конкурсите и викторината. Даниел Сираков е главен организатор и домакин на празника. Бяха съобщени и гостите: Красимир Каракачанов - вицепремиер по сигурността и обществения ред, министър на Министерството на отбраната, Иван Миховски - депутат.

Управителният съвет на Сдружение "Съвет по туризъм" е подготвил програмата. Майстор на чая през всичките 17 години е Пеньо Влаховски.

Тазгодишният празник се провежда под мотото "Да променим отношението към природата" и "Зеленото родолюбие".

Приветствия към гостите произнесоха кметът на Община Троян Донка Михайлова, Красимир Каракачанов и Иван Миховски.

Владимир Иванов припомни традиционните конкурси - за най-красив венец от билки, в който могат да участват деца от 5 до 15 години, и конкурс за най-дълъг венец за участници от 5 до 100 г. Не трябва да се използват помощни материали. Комисията за оценка е от Диана Терзиева от Национален парк "Централен Балкан" и нейни колеги. Проведе се викторина с въпроси,свързана с названия на природни обекти от нашия край и с дължината на р. Дунав, тъй като 29.06. е международен празник на реката. Водещият представи 13-годишната Даяна Христова в ролята на Еньова буля, с която желаещите могат да се снимат за здраве и благополучие. Даяна е била именица на Еньовден.

Интересна част от сценария беше разказът на Иванов за рецепти за любов с билки. Той направи връзка между названието на днешния празник с основната цел на Община Троян да се развива и утвърждава като конкурентна туристическа дестинация за целогодишен туризъм чрез ефективно използване на местния природен и културно-туристически потенциал. Статистическите данни бележат положително развитие. През 2018 г. Троянският регион е посетен от 138675 туристи. Бяха изброени най-привлекателните обекти за гостите, сред които и Айдушкото сборище. Припомни какви възможности за туризъм предлага Централният Балкан.

Въпреки интересната литературна част всички нямаха търпение да чуят изпълнителите. Първият певец беше малкият Преслав Калчев Минчев. След неговото изпълнение бяха наградени участниците в конкурсите. За най-красив венец 1-во място взе Шаная Мехмедалиева, 2-ро - Здравка Иванова от Пенсионерски клуб-Ловеч, 3-то-Петър Стоянов. Най – дълги венци бяха направили жени от Пенсионерски клуб-Ломец - 1-во място, Валентина Иванова - 2-ро, Мариана Иванова - 3-то място. В програмата участва и очарователната внучка на Даниел Сираков Алис Моллова, която благодари на дядо си, че я е възпитал в любов към всичко родно. Нетърпелива да излезе на сцената беше Маргарита Хранова, чийто творчески път представи водещият. Тя изпя познати любими хитове, нови песни и букет от песни на утвърдени български певци. Накрая бе представена и Славка Калчева, която започна с известната "Бяла роза", на финала поздрави с нея гостите от Битоля, но публиката искаше поздрав за гостите от гр. Левски, за туристите от Троян... и певицата се раздаде изцяло...

Празникът започна в мрачно време, но очакванията и пожеланията за слънце се сбъднаха и донесоха още радост на хората, които я изразяваха в бурни хора. Тон за тях дадоха и танцьорите от с. Орешак.