Последният рицар на завод „Елпром“ – Троян

Договаряне с чуждестранни инвеститори 1996 г. Договаряне с чуждестранни инвеститори 1996 г.

80 г. от рождението на инж. Пенчо Адърски

Автор: Христо Костов

През 2024 г. се навършват 80 години от рождението на инж. Пенчо Калев Адърски, изявен инженер, стопански ръководител и общественик, отдал живота си за развитието на родното машиностроене в Троян като дългогодишен ръководител в Електромоторния завод „Елпром“. Личността на Адърски може да бъде само пример за човек, който отдаде всичките сили и енергия до последния си дъх за развитието на индустриализацията в Троян.

Житието му започва на 13. март 1944 г. в мах. Трапето до Троян. От съвсем ранна детска възраст се сблъсква с трудностите на живота, ненавършил една година губи баща си Калю Адърски, който е изявен печатар, ремсист и антифашист. Малкият Пенчо израства с голямата майчина обич и закрила. Средно образование завършва през 1964 г. в ТМТ (Техникум по механотехника) „Ц. Станчев“ – Плевен. Приет да следва висше образование във ВМЕИ (Висш машинноелектротехнически институт) „В. И. Ленин“ – София, след 5 години завършва през 1972 г. с квалификацията инженер по технология на машиностроенето и металорежещи машини. Адърски има честта да му преподават водещите учени по инженерни науки като световноизвестният троянец - академик инж. Ангел Балевски. Още като студент в III-ти курс през 1968 г. е приет за член на БКП (Българска комунистическа партия). След завършване на своето висше образование професионалният му път започва през 1971 г. като технолог в Електромоторния завод „Елпром“ – Троян. Само след една година - през 1972 г., е вече ръководител технологична група, а през 1973 г. е избран за началник на технологично бюро и от 1976 г. е началник на инструментален отдел. Работи на тази длъжност до 1978 г., когато е издигнат за заместник–директор по произведствените въпроси.

Един важен етап от професионалното му развитие е през 1979 г., когато е определен за заместник–директор по високомоментни задвижвания.Той застава начело на една сложна и нова технология и особено важно направление за електронизация на металорежещите машини. Произвежданите по това време елктромотори в завод „Елпром“ са на световно ниво и са оценени КЕ- над световна оценка за качество. Вече като доказан ръководител през 1988 г. е вече първи зам.-генерален директор на ДФ (Държавна фирма) „Елма“. След политическите промени в страната от 10. ноември 1989 г. предстои най-важният момент от професионалното му развитие - през януари 1990 г. е избран за изпълнителен директор на предприятието и ще бъде на този пост до 1997 г.

Важно е да се отбележи, че в този толкова труден за страната период производството в завода не намалява и успява да го запази с много усилия. През 1992 г. се прави опит да бъде политически уволнен от правителството на СДС (Съюз на демократичните сили), но опитът е неуспешен и само след два месеца Адърски се завръща на директоркия стол в завода. Вече последният опит за спасяване на преприятието е работниците да закупят  дялове във фонд „Свети Никола“ и „Алианс България“, но масовата приватизация се оказва, че е пристъпна. Основните фондове на икономиката са разпределени между властимащите на прехода. До 2008 г. заводът е на печалба, през 2009 г. страхотен срив, който слага край на една епоха, защото създателят на „Елпром“ е завършил средно образование в механоелектротехникум, където по онова време не „дуално“, а на високо теоретично ниво и в реална практическа обстановка се подготвяха средните кадри на машиностроенето. Не спира дотук като Марин Стаевски. Започва от най-ниското инженерно ниво, показва качества, с които се налага, преминава по цялата „стълбица“ на развитие като ръководител, т.е. никъде не е „спускан с парашут“. И не само той така се е изграждал и доказвал. Стотици като него само в този завод рационализират производството, непрекъснато следят новостите в бранша и го извеждат на средно и дори на световно ниво!

Наред със своята богата стопанска работа друг не по-малко важен елемен от биографията му е фактът, че инж. Адърски за разлика от много други „другари“ в Троян не се отрича от идеологията, която наследява от баща си, затова след 1989 г. се включва активно в политическия живот на Троян. През 1991 г. е водач на листата за общински съветници на БСП (Българска социалистическа партия). Това му коства много, защото при провеждането на първите демократични избори в Троян на центъра на града е издигнат дървен кръст с окачен плакат на листата на БСП, която води Адърски. Тази постановка на антикомунистите е затрупана с камъни - всички минават, заплюват и викат „Който не подскача е червен“. Те са всички членове и привърженици на „сините“. Въпреки това инж. Пенчо Адърски е избиран за общински съветник в три последователни мандата от 1991 до 2003 г. През 1998 г. е избран от Пленума на ОбС (Общински съвет) на БСП – Троян, за член на изпълнителното  бюро до 2003 г. В периода от 1990 до 2021 г. е избиран за член на Пленума на ОбС на БСП – Троян, и дългогодишен партиен секретар на ОПО (Основна партийна организация) „Тодора Балевска“ в квартал „Балкан“. Отделно е избран и за председател на Кварталния съвет.

Извън политическата си дейност той отдава не малко сили и работа като член на УС (Управителния съвет) на Кооперация „Троянска популярна банка“. Под негово ръководство през 2018 г. се създава Инициативен комитет за поставянето на паметен знак на академик Ангел Балевски в Троян. Интересно е да се отбележи фактът, че Адърски обичаше да казва следното за своя именит преподавател: „Троян е дал две големи личности на България – Иван Хаджийски и акад. Ангел Балевски“. Става председател на инициативен комитет – „Музикални празници в Троян – Минко Босев и Лиляна Кисьова“. Целта му е да възкреси спомена за славното оперетно минало на Троян. На 3. юни 2019 г. в читалището се провежда първият Ден на оперетата в Троян. Инициативните комитети създават и документални филми за живота на академик Ангел Балевски и оперетната прима Лиляна Кисьова със заглавията „Ангел Балевски – академикът-инженер“ и „Лиляна Кисьова – родена да лети“. Филмите са създадени от екипа на режисьора проф. д-р Александър Илиев и сценариста Петко Колев. Адърски е автор или съавгтор на редица инициативи и мероприятия, целта на които е популяризиране на делото и паметта на заслужили троянци, превърнали се в емблема за града!

Тук ще цитирам един спомен на инж. Васил Радойчевски-близък приятел на Адърски и негов съратник във всички начинания, който е написал може би най-добрата характеристика за инж. Пенчо Адърски:

„Въпреки че дълги години е бил директор, той не страдаше от „директорска болест“. Обичаше да майстори различни неща с ръцете си. С удоволствие помагаше на съседи и, да не си кривим душата, на съседки за различни ремонти. „Аз съм авторитарен тип ръководител“, често казваше Адърски. Това твърдение се основаваше на резултатите от някакъв (май американски) тест, проведен в първите години на демокрацията от група психолози сред ръководните кадри на „Елпром“. Това обаче бе един „здравословен“ авторитаризъм, който му помагаше да взема бързи и почти винаги правилни решения. Сигурен съм, че без този авторитаризъм поставянето на паметен знак на акад. Балевски за по-малко от 10 месеца би било невъзможно... Споменатият авторитаризъм не му пречеше да се вслушва в противоположни мнения. Внимателно претегляше аргументите на опонента. Не възприемаше критиката като лична обида. Убеждавайки се в правотата на събеседника, се съгласяваше с него. Това не го правеше по-слаб. Напротив, беше знак за интелигентност и добро възпитание. С огромна любов и благоговение говореше за майка си. Загубил баща си в много ранна възраст, на нея той дължеше всичко, постигнато в живота. По това си приличаше с акад. Балевски, чиито лекции бе слушал като студент. Вероятно това бе една от причините за огромната симпатия, която изпитваше към знаменития ни съгражданин.“ 

Като изявен инженер, стопански ръководител и общественик за своите рационализации и изобретения става носител на редица награди: златна значка „За младежко научно и техническо творчество“ от Републикански център за техническо и научно творчество на младежта към на ЦК (Централен комитет) на ДКМС (Димитровски комунистически младежки съюз). Тази престижна младежка награда получава за разработката Нов центробежен прекъсвач за еднофазни асинхронни електродвигатели, награда на X национален преглед на ТНТМ през 1979 г., значка „Отличник на Министерството на машиностроенето и електрониката“ – 1983 г. и „Орден на труда“ – ЗЛАТЕН – 1986 г. През 2000 г. послучай 55 години от основаването на Елма АД – Троян, инж. Адърски е удостоен с паметен знак за заслуги към предприятието. За своята дългогодишна активна и ползотворна обществено-политическа дейност през 2019 г. е награден с почетна грамота от УС на БАС (Български антифашистки съюз). Но най-големите награди са изобретенията, които въвежда за подобряването работата на завода и е признат с авторски свидетелства от Института за изобретения и рационализации.

След всичко написано дотук се доказа образът на един инженер, израснал до директор на най-големия завод в Троян и то в самото началото на 90-те години на ХХ век. Уволняван и от „сини“, и от „червени“, но не допуснал съсипването на една от машиностроителните гордости на Троян, докато е начело на макар и промененото като название и име предприятие, след 1988 г. - ДФ „ЕЛМА“. Инженер Пенчо Адърски е пример за ръководител, преминал през всички фази на развитие  на завод „Елпром“, и за всичките тези години, които е прекарал в завода, той има голям принос за развитието и съхраняването му през най-бурните години на българския преход. Жизненият му път завършва на 28. март 2021 г. на седемдесет и седем годишна възраст, оставил светъл образ на Инженер, Общественик и Ръководител.


ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА:

 1. Борисов, Хр., Индустриалният Троян – документална хроника, изд. Делакорт, Троян, 2020, с. 188, 190, 219-220, 268, 488.
 2. Генковски, М., Ние сме троянци!, изд. Симолини 94, Троян, 2020, стр. 95.
 3. Юбилеен цестник, „50 години ЕЛМА – ТРОЯН“ – 1995 г.
 4. Радойчевски, В., Спомен за Пенчо, В-к „Троян 21“, 2021 г. / https://statii.troyan21.com/2021/05/blog-post_67.html
 5. В-к „Троян 21“, Набира сила идеята за паметник на акад. Ангел Балевски в Троян, 2018 г. / https://statii.troyan21.com/2018/03/blog-post_18.html
 6. В-к „Троян 21“, Кой фалира фонда „Св. Никола“ и открадна акциите на елпромци?, 2019 г. / https://www.troyan21.com/2019/02/blog-post_12.html
 7. В-к „Троян 21“, Паметникът на академика, 2018 г. / https://www.troyan21.com/2018/10/blog-post_69.html

 

НАГРАДИ НА ИНЖ. ПЕНЧО КАЛЕВ АДЪРСКИ (1944 – 2021 г.)

 1. Златна значка „За младежко научно и техническо творчестцо“ от Републикаски център за техническо и научно творчество на младежта към на ЦК на ДКМС – 1979 г.
 2. Удостовереное № 1-18-16 за разработката – Нов цетробежен прекъсвач за еднофазни асинхронни електродвигатели, награда на X национален преглед на ТНТМ през 1979 г.
 3. Значка „Отличник на Министерството на машиностроенето и електрониката“ – 1983 г.
 4. Орден на „Труда“ – ЗЛАТЕН – 1986 г.
 5. Авторско свидетелство № 47070 от Института за изобретения и рационализации – 1988 г.
 6. Авторско свидетелство № 47333 от Института за изобретения и рационализации – 1988 г.
 7. Авторско свидетелство № от Института за изобретения и рационализации.
 8. Паметен знак за заслуги „55 години от основаването на Елма АД – Троян“ – 2000 г.
 9. Диплом за заслуги „55 години от основаването на Елма АД – Троян“ – 2000 г.
 10. Грамота на УС на БАС (Български антифашистки съюз) – 2019 г.

---

Автор: Христо Костов

Споделяне