Възход на Националното училище за планински водачи в Черни Осъм

Посрещане на осмокласниците в Националното училище за планински водачи - Ч. Осъм Посрещане на осмокласниците в Националното училище за планински водачи - Ч. Осъм Снимките са предоставени от училището

В първия празничен ден на новата учебна година единственото по рода си училище в България посрещна новите си ученици – 4-ма първокласници, 4-ма петокласници и 26-има осмокласници - пълно попълнение на паралелката за планински водачи. В приветствието си Минко Христов – експерт "Средно образование" в РУО – Ловеч, сподели, че това е невероятен успех за училището, което в началото трудно е набирало ученици. Останали са извън класацията още 13 кандидати.

Други гости на милото тържество бяха Вяра Дочева – началник "Култура, спорт и образование" в Община Троян, Марин Сираков – кмет на Ч. Осъм, Владислав Кардашимов – председател на "Обнова", Димитър Шишков – директор на ДГС – Ч. Осъм, Лалю Пиронков и Недка Топалова – приятели на училището.

След традиционното слово на директора Румяна Велешка бяха поднесени цветя пред паметната плоча с лика на учителя и алпиниста Минко Занковски – основател на специализираното училище.

В своето приветствие Минко Христов благодари на всички, които са допринесли да се увеличават кандидатите за планински водачи и на тези, които са се доверили на училището.

Вяра Дочева поздрави събралите се от името на Донка Михайлова и отдел "Образование". Пожела да обичат и покоряват природата.

Младият кмет на селото Марин Сираков, който е учил от начало до край в училището, съобщи, че вече 300 души са завършили специалността за планински водачи. Беше донесъл подаръци за първокласниците. Те получиха подаръци и от Община Троян.

Чрез поздрава си, изказан с интересна сентенция, Лалю Пиронков изтъкна колко важно е децата да са навън, да обичат природата и да се гордеят, че са завършили това прекрасно училище, което е възкръснало чрез усилията на директора Минко Занковски.

Прозвуча песента за Черни Осъм – текст на М. Занковски, музика – Иван Генков.

Осмокласните бяха посрещнати от класната си г-жа Варчева със стрък здравец, значки с емблемата на училището, а преподаватели по специалните предмети им раздадоха обезопасителни въжета. Г-жа Варчева съобщи откъде са новите ученици - най-много от Троян, Ч. Осъм, Орешак, София, Плевен, но и от Несебър, Правец, Русе, Червен бряг, с. Труд. Нейното поетично обръщение беше за красотата, която ще видят в природата, но и за трудностите, които ще срещнат.

Ученик прочете стойностно стихотворение "Планинският водач" от завършилия училището Боян Илиев.

Кедровото дърво за засаждане, което се прави всяка учебна година, е подарено от родители на ученичка от училището. Нейната майка поздрави учениците, учителите и родителите. Стана ясно,че те работят заедно за напредъка на училището и затова резултатите са налице. Всички изказвания бяха вплетени в празничната програма, съдържаща тематични стихове и песни, но и забавни сценки.

Директорът Велешка лисна менче с вода за начало на успешна учебна година и с гроздове от балони първокласните влязоха в прекрасно поддържаното и украсено училище, а след тях и останалите ученици.

На добър час!

Бел. ред.: Видеозапис от събитието може да изгледате от тук: [ ЛИНК ]

Споделяне