Млади творци от НУПИ гостуваха в ловешко училище

СУ „Св.Климент Охридски” в Ловеч посрещна на Димитровден скъпи гости – ученици от Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” в Троян. В залата на музея в 125-годишното училище прозвучаха творби, създадени в Литературния клуб „Орфей” под ръководството на Лина Борджиева, преподавател по БЕЛ и философия. С огромен интерес публиката – ученици от горния курс, изслуша авторските творби на дванадесетокласниците Симона Велчева (есе за словото), Давид Костадинов (приказката „Черният извор на гарвана” и разказа в 5 епизода по библейски мотиви „Водата бе червена”), Дебора Генадиева (есето за литературата „Гласът на душата”).

Лина Борджиева също допринесе за вълнуващото преживяване, като прочете стихове от книгите си „Библейски откровения” и „Мисли за мен като любов”.  Младите хора от двете училища и техните преподаватели споделиха мисли, провокирани от чутото.

В началото на срещата зрелостникът Христо Костов от НУПИ говори за ценността на словото и четенето. Той изрази възхищението на всички от училището домакин, сподели за интереса си към историята и за изложбата в Музея на занаятите в памет на негов предшественик, герой от Дойранската епопея.

Лина Борджиева подари на СУ „Св.Климент Охридски” комплект книги – нейни и  най-новия сборник на Дружеството на троянските писатели, където отскоро членуват талантливите „орфеевци”. В сборника са включени  техни творби. Директорът Валери Христов благодари за ценния подарък и покани новите приятели на училището на патронния празник през ноември.

Срещата бе във връзка с Националната седмица на четенето.

Споделяне