Вечерната служба в манастира бе изнесена на открито

Вечерната служба в Троянския манастир на открито Вечерната служба в Троянския манастир на открито Снимки: HemusNews

Заради ситуацията с корона вируса за първи път вечерната служба за храмовия празник на Троянския манастир е на открито. Тя е продължителна, в нея се извършва опелото на Божията майка, води се от игумена – Велички епископ Сионий.

Утре литургията също ще бъде на открито. Такова нещо се случва на празника Успение Богородично за първи път. Служби на открито тук е имало досега само на Великден поради многото млади хора, които идват в полунощ. Манастирът ще посрещне празника с още едно изключение – за първи път тук няма да присъства и да води службата главата на Българската православна църква. Както е известно, дядо Максим до кончината си спазваше своя традиция да бъде в обителта за нейния голям ден, тъй като тук е започнал духовният му път. Патриарх Неофит продължи тази традиция до настоящата година.

През целия ден в обителта идваха много хора, предимно млади, с малки деца. Впечатляваше безупречната организация на движение, за да не се смесват потоците богомолци, на присъствие вътре в църквата и пред иконата. За реда и чистотата няма да говорим – манастирът вече от години блести в това отношение.

Повече снимки може да разгледате във фотогалерията по-долу. 

www.HemusNews.com

Споделяне