В памет на Найден Ангелов – учител, писател, общественик

Найден Ангелов беше универсална, обаятелна личност – аристократ на духа, носещ с достойнство своите 90 години, приел тежестта на самотата в личния си живот, но обграден с обичта на учениците си и многото хора, които го ценяха.

В последните години от живота си стана приятел и член на Общинския комитет "Васил Левски" в Троян. ОК осъществи три поетични вечери в родното село на Н. Ангелов – Калейца, в къщата на поета Ламар. Те представиха част от творчеството на Борис Ненков – самобитен писател и скулптор от същото село. Ненков има стихотворения, посветени на Васил Левски, такива има и влюбеният в селото на жена си Елена писател Иван Жеглов. Затова членовете на ОК съвместно с будни калейчани посвети тези вечери на годишнини от рождението на Апостола.

Преди две години, в чест и на 100-годишнината от рождението на Лалю Маринов, бяха прочетени откъси от книгата на Ламар "Васил Левски – лирична животопис". Скъп участник в тези тържества беше Найден Ангелов. Като близък приятел на Ламар разказа за работата му върху тази творба. От книгата има единствен екземпляр в библиотеката на троянския музей, затова ОК организира нейното издаване. В това начинание г-н Ангелов беше много полезен. Свърза председателя на комитета Венелин Ангелов с внучката и снахата на Ламар. Разговаряше с издателства за преиздаване на книгата и търсеше дарители сред своите ученици, подготвяше предговора ѝ.

Ангелов се гордееше с именития си ученик – професора по философия Цочо Бояджиев от Троян, на чиито творчески изяви гостуваше, а професорът стана един от членовете на Инициативния комитет за построяване паметник на Васил Левски в Троян.

Връзката на комитетските членове с тези високо ерудирани личности е чест за нас!

www.HemusNews.com

Споделяне