Отдадохме почит към мъртвите на задушница

Отмина една от най-големите задушници в чест на починалите – Рангеловската. Установяването ѝ в съботата преди празника на архангел Михаил е свързано по всяка вероятност с ролята на светеца, участник в Страшния съд, помощник на човека в момента на земната му смърт, преносител на душите и молитвите на умрелите.

На 7.11. на старите гробища в Троян хората почитаха своите близки. Беше подсигурено продаване на свещи и цветя от персонала на гробищата. Нямаше обичайното присъствие на продавачи и от други погребални агенции. Посетителите почистваха гробовете, но не се забелязваше обичайното за задушниците подаване на храна, само между съседи по гробове и по местоживеене имаше такива случаи. Страхът от корона вируса вероятно държеше повечето хора на разстояние. Прави впечатление, че още за Черешовата задушница бяха окосени не само местата между гробовете, но и много обрасли гробове. Движението на дошлите не беше затруднено и сега. Дори изсъхналият наклонен бор близо до параклиса вече е отрязан. Ако посетителите хвърлят отпадъци само на определените места, ще бъде още по-чисто.

Добре се поддържа от години и гробищното пространство в с. Калейца. Посетилите своите починали си подаваха сладкиши за бог да прости, но обичаят да се готви и да се раздава между съседи отдавна е отминал. Същото беше и по другите села, където повечето гробове на починали бяха посетени и почистени. Други обаче истанаха обрасли в треви и храсти като укор за забравата. На повечето места пътят към вечните жилища е добре, но все още има села, където трябва асфалтиране или поне запълване на зейнали дупки, тъй като хората ходят на гробищата с автомобилите си, а и погребенията са с проблемно извозване на покойника. Трябва и почистване на крайпътни храсти.

Тази страшна високосна пандемична година поне хубавото време благоприятства близките на починалите да изпълнят своя дълг на почит към роднини и приятели.

www.HemusNews.com

Споделяне