Сряда, 31 Март 2021 15:12

За восъка, гробищата и Гьобелс (I част)

Получихме на редакционната ни поща писмо от участника в конкурса за управител на НИХЗИ – Орешак - художника Иван Хаджийски. Писмото е отговор на изразената позиция на Община Троян във вестник „Троян 21“ https://statii.troyan21.com/2021/03/blog-post_45.html относно конкурса за управител на въпросното дружество и острите реакции след неговото провеждане. Като безпристрастна медия предоставяме правото на отговор на г-н Хаджийски без редакторска намеса. Позицията на Общината не беше предоставена на нашата медия. За изчерпателност посочваме, че позицията на Общината беше публикувана и в други информационни сайтове. (бел. ред.)

Ето го и писмото на г-н Хаджийски:

„Системните публични нападки на г-н Хаджийски спрямо Община Троян и персонално спрямо Кмета започваха отпреди няколко години, когато работна група от експерти на Община Троян не прие  искането му да изработи за Националното изложение силиконови фигури на твърде висока стойност при директно възлагане към самия Хаджийски. Аргументите за отказ са свързани със законосъобразността на такова възлагане и неприложимостта на въпросните силиконови фигури към идеята за развитие и на популяризиране на художествените занаяти чрез НИХИ. Очевидно разочарован, г-н Хаджийски започна писане на поредица от компромати, от свое име и от името на други хора.”

Г-жо кмет Донка Михайлова,

Обръщам се към Вас, защото Вие сте „главата на рибата”. Този цитат с аграрен аромат подписан „Община Троян” може да е написан от Вас или поръчан на общински служител (което е едно и също защото доказва опасно ниското ниво от капацитет на замесените). Вие много искате да Ви запомнят като кмет иноватор. Е, с публикацията: ”Община Троян с отговор на нападките от страна на Хаджийски за избора на управител на Изложението в Орешак” успяхте. Няма друга кметска управа, която да представи текст преливащ от жълто-кафяви измислици до откровени лъжи като официална позиция на общината и да му даде публичност в почивния ден неделя.

Г-жо Михайлова, Вие сте не само патологичен лъжец, но и страхливец, който се крие зад институцията Община Троян. Човек без лице и достойнство. За годините, в които съм бил в контакт с Вас, не помня случай да сте имали смелостта да застанете с името и достойно да защитите позиция, идея или решение.

Този път се криете зад подпис „Община Троян” и за пореден път доказвате липсата на управленски морал.

Г-жо Кмет, когато изказвам мнение или защитавам позиция аз се подписвам и отговарям за думите си. Така ме е възпитал моят баща, така съм възпитал и аз своите деца. Не понасяме анонимниците, интригантите и доносниците!

Кой общински служител съм обидил или съм написал за него анонимен компромат или донос? Кой? Моите обвинения имат ясен и точен адресат: Кметът на Община Троян Донка Михайлова и управленския екип с който се е оградила.

За силиконовите фигури!

Г-жо Михайлова силиконът има много приложения, но се използва главно за увеличаване бюста на застаряващи дами, плеймейтки и фолк певици. И те пари изкарват от този силикон.

За изграждане на споменатите фигури се използва глина, гипс, полиестерна смола или дезмонит. Използва се и силикон, но не и в количества за да бъдат кръстени „силиконови” фигурите.

През 2015 г. Ви запознах с идеята си чрез европейски проект да представим историята на българските занаяти и развитието им във времето с пластични фигури поставени в естествената им среда. Самата Вие предложихте това да стане в НИХЗИ. Бяхте толкова ентусиазирана, че с Ваша благословия и участие направихме презентация и обществено обсъждане в залата на общината Запознах Ви с тази моя идея след като приключих участието си в изграждането на „Мултимедиен посетителски център Царевград Търнов“ - Музей на восъчните фигури Велико Търново”.

Търновският ни проект  по официални данни за първите две години работа донесе на община Търново 2 300 000 лв. печалба при цена на входен билет 10 лв.

Ако се беше реализирала предложената ви идея, това пространство щеше да е първият такъв мултимедиен посетителски културен център в Европа и може би днес нямаше да се чудите как да спасявате Изложението в Орешак.

Какво ли става в главата Ви за да напишете такава лъжа, че съм искал директно възлагане. Няма как да искам нещо, което е практически невъзможно: Реализиране на дейности по Европейски проекти от публични институции, над прага на същественост, да бъдат възлагани директно без ЗОП и обществена поръчка??? Но сигурно Вие за 9 години кметуване сте открили как да заобикаляте европейските правила и националните ни закони щом може да си мислите, че това е възможно.

Обещахте да реализираме идеята и ме лъгахте цели 3 години. Нямайки смелостта да ми откажете в директен разговор ??? заложихте на използван многократно театрален етюд: ”Аз съм за идеята и искам, но екипа ми от експерти е против”.

Поканихте ме да убеждавам за пореден път експертите Ви в ефективността на идеята си и аз наивно се съгласих, защото казват, надеждата умирала последна. И така се оказах участник в лошо режисирана от Вас и лошо изиграна от самодейците Ви едноактна пиеса. Мизансценът беше кметския кабинет. Работната група от експерти на Община Троян беше почти същата каквато и комисията по избор за управител на НИХЗИ.

Щадейки достойнството и нивото ви на експертност, при представянето на проектната идея, използвах понятието „восъчни фигури”, което най-пряко кореспондираше с нещо, което със сигурно знаехте - ”Музей от восъчни фигури на мадам Тюсо” .

Тази среща ще я запомня и заради крилатата реплика сътворена от „експерта”, офицер от резерва инж. Борис Бояджиев.

При споменаването от мен на думата „восъчна” и прибавена към думата „фигура”, експерта Бояджиев реагира мигновено. Обърна се към мен и с назидателен глас, застанал в позиция: Ленин говори пред работници,  ме „закова”.  „Абе Хаджийски, защо с восък? Като чуя за восък  и ми замирисва на гробище.”. Буквално се оцъклих. Пред очите ми незнайно от къде изплува облата фигура на Гьоринг, а в главата ми зазвъняха  думите му: ”Щом чуя думата „култура” и се хващам за кобура”.

Осъзнах цялото безсмислие на моето присъствие в тази стая и с тези хора. Тръгнах си засрамен заради моята наивност.

Г-жо Михайлова, за цена на фигурите не сме говорили никога. До там не стигнахме защото отказах да се съглася с това което поискахте в процеса на разговорите ни.

---

Иван Хаджийски

PP: Предоставям на читателите възможността да се запознаят с проектното предложение за изграждане на „Визуален посетителски център „Историята на занаятите”” което представих на г-жа Михайлова през далечната 2015 г.

Концепция за посетителски център, може да изтеглите от тук: [ИЗТЕГЛИ]

Снимки може да разгледате във фотогалерията по-долу.