Пазим ли Балкана с милионите от Европа, или го съсипваме

Разкопаният маршрут от Беклемето до хижа "Дерменка" Разкопаният маршрут от Беклемето до хижа "Дерменка" Снимки: Marica.bg

Източник: Marica.bg; 

Заклети туристи алармират: Проходът Троян-Кърнаре е осеян с дупки, а хвърляме пари на вятъра за трасе от Беклемето до хижа "Дерменка".

Ваканционният сезон е в разгара си и времето е идеално за приключения - планински туризъм и офроуд. Удоволствието от срещата с природата обаче влиза в челен сблъсък с жестоката реалност - съсипването на планините ни, често под благовиден параван. Въпреки воплите, че нямаме пари за свестни пътища, се оказва, че наливаме милиони за трасета по билото на Балкана и в сърцето на Рила. Дано тази вандалщина, редом с тълпите офроуд маниаци, не се окажат убийци на планинското богатство, с което се пъчим.

Автор: Екатерина Георгиева

Живописният маршрут от Беклемето до хижа "Дерменка" е идеален за неделен туризъм. Вместо презареждане след усилната работна седмица обаче, излетът по билото на Балкана ме натоварва с разочарование и гняв.

Всеки, който е минавал скоро през прохода Троян-Кърнаре, се е питал къде отиват парите, които ежегодно плащаме за данъци, винетки и какви ли не други налози. Апокалиптичната картина на асфалта, обезопасените с въже от сезал вместо с мантинела участъци, кръпки, дупки, храсти, пясък. Така изглежда днес най-краткото трасе между Южна и Северна България, което отдавна не е удобна пътна връзка, а истинско офроуд предизвикателство.

Спираме колата под внушителната 35-метрова Арка на свободата и поемаме нагоре по билото. И тук идва голямата изненада. Пътят до Беклемето може и да прилича на лунен пейзаж, но в планината тежката техника работи и усвоява пари.

Посреща ни табела за строителен обект

Край старата туристическа пътека към хижата вече е прокаран път - поне двулентов, насипан с трошенокаменна настилка, подготвен за асфалтиране и поставяне на мантинели.

Шокът е пълен - билото на планината буквално е раздрано от тежка техника, а край пътя лежат труповете на изкоренени дървета.

Според табелата машините осъществяват стратегическата цел на важен проект, финансиран от Европа. Според нас целта на това безумие явно е просто някои важни хора да стигнат до хижата на четири колела бързо и без усилия.

Автомобили вече шпорят по отъпкания път, оставяйки след себе си облаци прах, мирис на изгорели газове. Така ще е тук занапред. А сред оглушителния шум на мощните мотори на джиповете у мен кънтят натрапчиви въпроси - към Европа ли сме тръгнали наистина?

Така ли пазим богатствата си?

Така ли ще развиваме туризма си?

Към Рилските езера драпат джипове, навръх Балкана пък се прокарва път - с проект, съвсем законно, за да се превърне билото в своеобразна магистрала към поредния увеселителен парк.

Трафикът от автомобили секва едва до паркинга край заслона „Орлово гнездо“, където човек може да поеме глътка чист въздух. Продължаваме напред без тормоза на тежките машини.

Пред хижа „Дерменка“, която отдалеч патриотарски блести с покрив в цветовете на националния трибагреник, ни посреща огромна табела, от която разбираме на какво всъщност сме станали свидетели, придвижвайки се по билото на планината. Всъщност хората и техниката работят по проект за „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан".

Ето го законовия параван за съсипването на Балкана.

10-километровата отсечка скоро ще докарва от Беклемето колона автомобили в сърцето на планината.

И ми се струва, че вместо да възстановява и опазва природата, въпросният проект по-скоро нанася непреодолими щети върху екосистемата.

С мотива „Подобряване на природозащитното състояние на видове природни местообитания на територията на мрежата Натура 2000, попадащи в национални паркове" някой харчи 11 милиона по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.".

Не разбирам на кого му е хрумнало да разпише подобен проект. Питаме се провеждано ли е задължителното обществено обсъждане на идеята. Едно е сигурно, че ако е имало такова, природозащитниците са го проспали или удобно са казали своето удобно и често скъпо зелено "да". За екоинспекцията изобщо не се съмнявам - тя със сигурност е издала положителна Оценка за въздействие върху околната среда или пък още по-удобно е преценила, че проектът изобщо не се нуждае от ОВОС.

Друг е въпросът как изобщо ни търпят чиновниците в Брюксел и кой е одобрил план-сметката, според която само за трасето от Беклемето до х. "Дерменка" ще похарчим над 4 млн. лева от парите на европейските данъкоплатци.

Добрата новина е, че поне част от останалите пари по проекта ще се изразходват за залесяване и охрана. За да не се окаже съвсем скоро билото на Балкана сметище, заринато с гуми от АТВ, джипове и други любими средства за помпене на адреналина от поредните български политически ВИП и новобогаташи.

Да съсипеш Балкана е най-глупавата глупава схема, по която да се източват милиони от Европа. Ако ще продължаваме да го правим, поне нека продължим с магистралите. Те все пак вършат някаква работа и не нанасят толкова тежки щети на злощастната българска природа. Онази, заради която преди 130 години истинският ценител на планините и пътешественик Алеко Константинов възкликна: "Какво, Швейцария ли?".

 

Чиновниците отговарят:

Ще се асфалтира само 1 км, ремонтът ще намали ерозията.

Поставянето на информационни табели за ремонт на пътя Беклемето-хижа „Дерменка“ разбуни духовете сред планинари и природозащитници още преди година.

Днес критиките срещу строителните дейности в национален парк „Централен Балкан“ ескалират. Опасенията са, че природата в защитената територия по билото на Балкана ще бъде съсипана, а не защитена, каквато е целта на проекта, чийто първи етап е на стойност 4 млн. лева.

Дейностите по проекта стартираха в средата на юни 2021 г., когато пътят от прохода Беклемето към хижа „Дерменка“ бе затворен за автомобили, както „Марица“ вече писа.

Трасето е един от малкото свободни за МПС пътища на територията на Национален парк „Централен Балкан“. Пътят, изграден през 50-те години на миналия век, обслужва хижа „Дерменка“, работещите в района и туристи, които посещават популярната хижа над резерват "Стенето".

"Лошото състояние на билния път, неподдържан с десетилетия, е причина автомобили и пешеходци да създадат дузина алтернативни маршрути. С ремонта на пътя ще се създадат условия движението по тези алтернативни трасета да бъде ограничено, което ще намали ерозионните процеси и човешкото въздействие върху природата", обясни новият директор на НП „Централен Балкан“ Цонка Христова.

Пътят Беклемето-хижа „Дерменка“ няма да се асфалтира - ще бъде преасфалтирана само началната отсечка от 1 километър след Арката на свободата. В останалата част от близо 9 км са предвидени заравняване, отводняване и обезопасяване, които ще приключат през 2022 г. Еколози очакват за година да приключи естественото възстановяване на терена.


Източник: Marica.bg

Оригинална статия: [виж]

Споделяне