Неделя, 15 Август 2021 21:31

Без випове на Голяма Богородица, но с много хора

Успение на Пресвета Богородица Успение на Пресвета Богородица Снимка: Троянски манастир "Успение Богородично"

Тазгодишният храмов празник на Троянския манастир бе многолюден и без известни личности, които по правило идват тук за медийна изява и да се посмесят с народа. За втора година тук не дойде и патриархът – поради болест, нямаше и митрополити. Не се виждаха представители на светската власт – може би защото тя е в някакъв вакуум, или пък са се слели с множеството, както е редно, защото пред Бога всички сме равни.

Службата водеше лично игуменът Велички епископ Сионий. За да няма струпване на хора в тясно пространство, тя не бе в църквата, а на открито, бе озвучена добре и всеки истински вярващ можеше спокойно да я следи. В края на службата бе прочетено послание от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, след което представители на „Традиция“ понесоха чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в литийно шествие извън манастира. Крайната му точка е параклисът, вдигнат на мястото, където преди повече от 400 години иконата по чудодеен начин показала, че иска да остане в този край. Голяма Богородица е единственият ден, в който иконата напуска своето място в храма. Троеручицата бе богато украсена с бели лилиуми, а когато минаваше под чардаците на обителта, отгоре сипеха върху нея листенца от рози. Литийното шествие стигна параклиса под звуците на камбаните, след което имаше водосвет, множеството вярващи търпеливо чакаха ред, за да се поклонят и получат благослов. Всеки смирено се покланяше на светинята, беше поръсван за здраве и получаваше бутилирана светена вода – за разлика от предни години, когато хората си я наливаха сами в различни съдове. Около 14,20 часа литията върна обратно Чудотворната икона, вече без украсата ѝ – хората я бяха окъсали, за да си я отнесат за здраве, както правеха и в предишни години.

През целия ден в манастира идваха много хора, много по-голямо бе множеството от миналата година. Единици имаха маски, макар че на видни места имаше предупредителни надписи. За реда следяха представители на „Делта гард“, до инциденти при дългото чакане на опашка за свещи не се стигна, бяха обособени и коридори, за да не се смесват потоците идващи и излизащи от обителта. Имаше хора от цялата страна, дори от далечни краища като Бургас и Добрич, млади и по-възрастни, много деца, включително съвсем малки бебета. Правеха впечатление засмени мургавели от Ябланица и Летница, а и по повечето лица се четеше радостта на празника, нещо рядко за българската народопсихология. Няколко кръщавки имаше в предходните дни.

Гостите съчетаваха посещението в празничния ден с разходка из традиционния Орешашки панаир, който бе с шатри на занаятчии, майстори и калфи, повечето от Троян. Около самия манастир бе обособен малък луна парк за децата. Повече клиенти се трупаха около продажбите на сладолед, кебапчета, понички и гофрети. Някои от продавачите не бяха особено доволни, казваха, че  хора само гледат и се точат като на манифестация, други твърдяха, че алъш-веришът върви добре. Противоречиви бяха и мненията за панаира – на едни им липсваха промишлените битови и уж по-евтини стоки от предни години, други смятаха, че новата формула е по-цивилизована. Факт е, че избралите направлението Троян-Орешак бяха толкова много, че в социалните мрежи се появи предупреждение към троянци да не тръгват към манастира – колоната автомобили била  чак до „Родопа“ около обяд. Обединяващото бе едно – желанието да се измоли Божията милост и закрилата на Божията майка в тези дни и години на всякакви изпитания.

Още снимки може да разгледате в галерията по-долу.

Видео: Троянски манастир "Успение Богородично"

Споделяне

Медия

Лития с чудотворната икона Пресвета Богородица „Троеручица”