Понеделник, 27 Септември 2021 15:20

Улица на занаятите вместо Фестивал на сливата

Площад "Възраждане" в град Троян Площад "Възраждане" в град Троян Снимки: Hemus News

Ръководството на община Троян реши да подкрепи местните производители, като разреши да има само изложение на тяхна продукция в последната събота и неделя на септември.

В неделя сутрин 27 майстори бяха изложили свои стоки, а в петък, 24.09., по обед привличаше погледите и щандът на деца с увреждания от местния център. В тон с мисълта за празника на сливата те продаваха малки бурканчета със сладко от сливи, освен другите изработени от тях предмети. В неделя само на два от щандовете на Христо Ковачев се продаваха пресни, сушени сливи и сладка от обичания плод. Единствено успелият троянски бизнесмен имаше три щанда, на последния от които се предлагаше вино от винарната му "Ноя", известна с ценни награди.

На следващото място любезните производители Пенка Цочева и Пламен Кукерски предлагаха за опитване здравословни сокове от арония, планински лимон, напитки с комбинация от плодове. Бизнесмените от Калейца имат плантации в селото и в мах. Патрешкото, където отглеждат екологични продукти, с които произвеждат арония и коприва на прах, оцет от арония и оцет от ябълка, ябълкови фибри. Най-много се е продавал сокът от ябълка с арония в събота, когато е имало туристи от Враца, Плевен, Провадия...

Следваха щанд със захарни лакомства, щандът на Родопа Троян, от който в събота са изкупени балкански суджук, хайдушко мезе и кълцаница – всичките със сини сливи. Беше останал само телешки суджук със сливи.

На самия площад се продаваха на два щанда народни носии, на няколко – предмети от дърво. Две сръчни жени от Бели Осъм и Орешак, Ани Иванова, привличаха с красиви плетени играчки. Не липсваха вкусен пестил, картини на Камелия Александрова, гривни с енергийни камъни, изработени от майка и дъщеря Санка и Милена Минкови, предмети от стъкло, фотографско ателие. Най-много бяха естествено керамичните магазинчета на Магдалена Събчева, Веселка Петкова и други грънчари.

Местните занаятчии и търговци бяха доволни от реализираните печалби в тези слънчеви септемврийски дни.

Споделяне

Галерия със снимки