Петък, 05 Април 2019 08:01

Игуменът на Троянския манастир ще ръководи и Бачковския манастир

Велички епископ Сионий Велички епископ Сионий Снимка: www.troyanmonastery.com

Игуменът на Троянския манастир Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий ще ръководи и Бачковския манастир.

На 03 април на заседание на Светия Синод е взето решение, което гласи:

"Освобождава от длъжността игумен на Бачковската Ставропигиална света обител „Успение Богородично” архимандрит Самуил, считано от 03.04.2019 г.

Назначава, считано от 03.04.2019 г., на длъжността игумен на Бачковския манастир Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий."

Въдворяването ще бъде на 7 април (неделя) след литургията в манастира. Епископ Сионий каза пред Радио Пловдив, че приема новината с послушание, каквото всеки монах носи в сърцето си. Той иска да се отворят вратите на Бачковския манастир за повече хора, за всички жители на Тракия.

Епископ Сионий Велички е роден със светско име Стефан Стефанов Радев на 18 ноември 1969 г. в София. Завършва 19 ЕСПУ „Елин Пелин“. След военната си служба постъпва в Софийската духовна семинария в паралелния курс при гара Черепиш, която завършва през 1990 г. През 1994 г. завършва Богословския факултет към Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 1995-1996 г. специализира в Ерланген, Германия. Постриган е за монах на 5 юни 1991 г. в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ от митрополит Дометиан Видински.

На 22 и 23 юни става първо йеродякон след това йеромонах. От 1992 до 1995 г. е игумен на Клисурския манастир. От началото на 1996 г. е ефимерий и учител по литургика в Софийската духовна семинария, а от 15 юли 1996 г. е назначен за ректор на семинарията. На 29 юни 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим Български в Долнолозенския манастир „Св. св. Петър и Павел“.

На 24 март 2007 г. е ръкоположен за епископ с титлата велички в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. От юли 2009 г. е викарий на видинския митрополит, а от 2011 г. поема и игуменството на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“, където пребивава постоянно. От 1 май 2014 г. по решение на Светия синод на Българската православна църква е назначен за игумен на Троянския манастир.

На този етап игуменът остава да ръководи и Троянския манастир.

Отстраненият игумен архимандрит Самуил, каза също пред Радио Пловдив, че е научил от приятели за отстраняването му от заемания пост в Бачковския манастир, а след това го е прочел и на сайта на Българската патриаршия. Той уточни, че не е имал разногласия със Светия синод на Българската православна църква. По устав архимандрит Самуил ще се върне във Видинска епархия, от където пристигна преди две години.