Четвъртък, 23 Май 2019 12:28

Троян очаква чудотворна икона

Чудотворната икона на Св. Богородица (Боянска) ще бъде посрещната в Троян на 31 май в 17 ч. В духовното сърце на града – храм „Света преподобна Параскева (Петка)”, ще има Вечерно богослужение.

На 1 юни от 8 часа е Утринното богослужение и след това Св. Архиерейска Божествена Литургия. В 16 часа същия ден Чудотворната икона ще отпътува за Ловеч.

Боянската чудотворна икона идва в епархията благодарение на Ловчанския митрополит Гавриил.

Иконата на Божията майка се пази в църквата "Рождество на Пресвета Богородица" в женския манастир в село Бояна, Украйна. Не е от старите икони – изографисана е през 1991 г. за иконостаса на обновения след 30 години запустение храм.

Първото чудо се случило на 18 декември 1993 г. - очите на Божията майка се напълнили със сълзи, които се стекли до долния край на иконата. Оттогава пред нея са се случили много чудеса, свързани с вярата. Първите случаи на изцеление са с болно от рак момченце на име Георги и на православен свещеник от Полша. Двата случая са били подробно изучени и представени в Синодалната комисия и на 4 октомври 1994 г. Св. Синод на Украинската православна църква (Московска патриаршия) признава иконата за чудотворна и ѝ дава името според мястото на нейното прославление - Боянска.

 

*По информация на БТА

Споделяне