Понеделник, 03 Юни 2019 09:30

В Деня на Ботев бе открита паметна плоча в Орешак

На 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България  в махала „Кичура“, в троянското село Орешак бе открита паметна плоча. Тя е поставена върху голям римски камък – донесен от м. „Кнежки лъг“ и е на място където е била родната къща на Христо Йосков Ганковски – един от най-младите Ботеви четници, роден на 1 януари 1858 г., загинал в битката при Милин камък на 18 май 1876 г. Тя е и в памет на Васил Георгиев–Троенчето, Васил Стоянов Мишков, Петко Мачев, също участници в Ботевата чета от селата Орешак и Черни Осъм.

Инициативата за изграждането на тази паметна плоча е на потомък на Христо Ганковски – Мариян Данчев, с подкрепата на Общината, на  сдружение „Бъдеще за Орешак“, Общински комитет „Васил Левски“ и общественици.

Със стихотворението „На прощаване“ в изпълнение на троянския актьор Венелин Йорданов-Хъша, започна официалното откриване на паметната плоча на Ботевите четници  в Орешак.

На тържеството Мариян Данчев отправи благодарности към - ръководството на община Троян, в лицето на кмета Донка Михайлова, която е направила нужното за даряване на терена, на директора на Музея на занаятите Елеонора Авджиева, за съдействането при историческите проучвания, както и на автора на проекта - арх. Пенко Терзиев, на представителите  от комитета „Васил Левски“, на общинския съветник Николай Тодоров и други.

90-годишният орешачанин Марин Василешки, родственик на Христо Йосков Ганковски, разказа, че по спомени на баща му оттук през турско време е минавал главният път към Троян.

Кметът Донка Михайлова благодари на всички, съпричастни към поставянето на паметния знак.

Тя подчерта, че 2 юни изправя българите пред важни въпроси – дали все още не носим роба в себе си, кои са предателите, дали направихме всичко, за да защитим мечтата за свобода.

Общинският съветник Николай Тодоров в речта си акцентира, че това което можем да направим за да отдадем заслужена почит към героите - да бъде чрез нашите дела и постъпки, както  и изрази личната си признателност към Мариян Данчев и му пожела - неговият кураж и саможертва, никога да не секват.

В официалното откриване на паметната плоча се включиха и от Национално дружество „Традиция“. Две момчета в четнически униформи, въпреки дъжда стояха чинно на почетен караул до паметната плоча през цялото време на церемонията.