В памет на патриарх Максим

Днес се навършват 6 години от блажената кончина на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. По този повод в съборния храм на Троянската св. Обител „Успение Богородично“, където е погребан Светейшият патриарх, от 9 часа бе отслужена заупокойна св. Литургия, в края на която около 10:30 часа Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в съслужение с архиереи отслужиха панихида за Първоиерарха.

Българският патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 г. на почти 100 години, а в историята остана като най-дълго управлявалият патриарх. 

Патриарх Максим, чието светско име е Марин Минков, е роден на 29 октомври 1914 година в Орешак със светското име Марин Найденов Минков. Основно и прогимназиално образование той получава в родното си село. Едва 12-годишен Марин Минков е изпратен от родителите си за послушник в Троянския манастир.

През 1929 година е приет в Софийската духовна семинария, която завършва 5 години по-късно с отличие. След това служи 3 години в русенския храм "Успение Богородично" до есента на 1938, когато започва да изучава богословие в Софийския университет.

През 1941 в параклиса на Богословския факултет е ръкоположен за йеродякон и приема монашеското име Максим. След кратко служба като митрополитски дякон и проповедник в Ловчанска епархия е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария. На тази длъжност йеродякон Максим остава до лятото на 1947 година.

Тогава с решение на Светия Синод е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил. Почти 3 години архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, след това до 1955 година е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия.

След завръщането си в България до 1960 година заема поста главен секретар на Светия Синод, а междувременно е и председател на редакционната колегия на Синодалното издателство на Българската православна църква. Хиротонисан е в епископски сан с титлата "Браницки" на 30 декември 1956 година в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След смъртта на патриарх Кирил, митрополит Максим е наместник-председател на Светия Синод.

 

ВИ

Споделяне