Неделя, 08 Септември 2019 21:46

Троянските огнеборци – квалифицирани спасители при бедствия и аварии

Наближава празникът на хората с най-рисковата професия - пожарникарите. Той е на 14-ти септември – Кръстовден. Преди значимия за всички християни празник РСПБЗН - Троян ще проведе седмица на пожарната безопасност от 9 до 13.09.2019 г. По този повод началникът на службата Петър Петров покани на традиционно събиране троянски журналисти, за да популяризират дейността на районната служба през годината. Петров предостави справка за извършената дейност на медиите, но и той говори подробно за нея.

Основната задача на смелите мъже е защита на населението от пожари и различни бедствия, контрол за безопасна среда в работещите обекти. Тя е по-ефективна, когато се работи съвместно с общините, с фирми за дърводобив, за работа в горски масиви и по време на жътвената кампания. Съставът на службата не е голям – 29 души заедно с община Априлци. Радващо е, че сред тях е 27-годишна жена от Пловдив, която сега е по майчинство. 4 – 5 човека трябва да реагират бързо при извънредна ситуация. В места, където придвижването им е невъзможно, на помощ идват моторните метли – тяхната работа с концентрирана струя заменя дейността на 3-ма – 4-ма души. Метлите работят с инструменти от Горското стопанство, с което пожарникарите си взаимодействат много добре, както и с община Троян и различни фирми. Изброените институции  предоставят и други превозни средства, както и пари за ремонт. Голямо съдействие оказват общините в Борима, Черни Осъм и Априлци. Г-н Петров отчита, че не е имало големи произшествия – пожарите по брой се изместват от катастрофите, където също е необходима специална помощ от служители на противопожарната безопасност. Те помагат и на хората от МВР и спешната медицинска помощ. Два камиона са оборудвани за това. Преобладават обаждания за действително сериозни ситуации дори на директния телефон на началника, но има и безсъвестни граждани, които искат друг да им свърши работата при възникване на незначителни битови проблеми. Има сигнали за 7 – 8 случая за змии в сгради, където е необходима професионална намеса. При откриване влечугите се ловят с щипки и се пускат в природата. Пожарникарите действат навсякъде. При обаждане на номер 112 в техния оперативен център в Ловеч се преценява кой да се включи в акция – оказват помощ на планински спасители, вадят животни, предимно кучета, от шахти и реката. Оказват помощ при опасност от стършели и оси. При нужда се пращат и спасители от Ловеч. Проблеми създават някои възрастни хора, които чрез палене на огън почистват местата си, не чистят комините, забравят включени котлони, затова се работи с хората като превантивна мярка - популяризира се дейността на пожарната. Изнасят се лекции в пенсионерски клубове и училища. Учениците се качват в пожарни автомобили, учат се да работят в екип – така се подготвят бъдещи кадри. Младежкият отряд от СУ "Васил Левски" се класира на 3-то място на републиканско състезание в Албена. Предстоят демонстрации в детските градини "Здравец" и "Синчец". Правят се семинари на областно ниво в Ловеч. На 3.09. се е провел турнир между петте служби, който включва различни състезания за издържливост. На 1-во място е Иван Веселинов Иванов от Троян. Отборно са втори. Провел се е и конкурс за физическа подготовка, в който участват 15 души от Троян и Ловеч ,които се борят за едно място. Миналата година са били 4 – 5. Огнеборците участват в програмата за пожарна безопасност, която включва турнир по тенис в Тетевен и състезание по стрелба с ловно оръжие в Ябланица на 12.09.

Началникът на РСПБЗН говори и за участието на техни специалисти при планиране, строеж и обезпечаване на построени сгради. Обектите са обезопасени в нормите, а където не са, се налагат глоби. Сградата на службата е една от най-добрите в България. Камионите са нови, но излезли от гаранция. По-старият събира 8 тона вода. Другото оборудване е добро: облекло, каски, колани, дрегери, но все още не са достигнали немците и американците. Възстановени са 4 пожарни хидранти в гъстонаселени райони на града и е поставен нов на панаирните палати в Орешак.

В отчета стана дума и за работата с доброволческите отряди. В тях участват хора от общината и фирмите в Троян. Използват ги главно за обучение в училищата, където работят и с моторните метли.

За пръв път е направен клип за работата на противопожарната служба в Троян. Ще бъде излъчен в интернет от 9.09.

Петров е удовлетворен от помощта на селските кметове, от всеотдайността на своите служители, които с гордост ще празнуват професионалния си празник.

Медия