Как да сме по-отговорни планинари

На 16.11. от 18 часа в Информационно- културния център Данита Заричинова говори за еко кампанията "Боклукът в раницата". Лекторът е от екологично сдружение "За земята", от екипа "Нулеви отпадъци". Участник е в инициативите СИПИ.еу и Умна раница. Разказа интересни детайли от кампаниите, които водят. Тази година за 20-и път се провежда кампанията "Боклукът в раницата".

Своите виждания Заричинова представи с презентация. Идеята е в планината да оставим само спомените си. В третия слайд се виждаше статистиката на почистването от 1999 до 2018 година. 2017 година са свалени 14 тона отпадъци от хижите в Централен балкан. В друг слайд се четеше въпросът "Кое зависи от нас като планинари?", а отговорите бяха да си носим собствените прибори/не от пластмаса/, да си поръчваме готвена храна в хижите. Данита показа канчето и туристическия чаршаф, с които е в планината. Чаршафът може да се събере в шепа. Чаршафите се шият в Кубрат, в училище по текстил.

Въпросът в последния слайд беше "Как всеки може да се включи?", а отговорът - да мислим какво купуваме в магазина. Така се стигна до разговор.

Стефани разказва за призива на Данита всеки турист да слиза с торба боклук, което е станало след семинара на хижа "Амбарица". Тодор се интересува как може да стане доброволец и има ли смисъл от такива срещи. Доброволци могат да се записват на сайта www.zazemiata.org.

През април се решава къде ще са прочистванията.

Присъстваха предимно млади хора, в разговора се включи и Стефан Мичев - учител - с въпроси повишила ли се е екологичната култура и дали държавата подкрепя кампанията.

Подкрепата е от Министерството на екологията и в планината вече е по-чисто. Необходима е намеса на туристическите дружества. Те се обединяват в Български планинарски съюз, чиято цел е млади хора да поддържат хижите.

Стана въпрос и за отпадъците в ежедневието. Трябва да се събират разделно, затова следващата тема в Информационния център ще бъде как се прави компостер. Важна е намесата на местната власт и активните граждани. Има добра практика в Габрово, Свиленград, в Словения. Готов е проект на Троян и Априлци за компостерна инсталация.

Надяваме се, че след тази среща следващата ще събере повече ентусиасти.

Споделяне

Галерия със снимки