Великден е! Христос Воскресе!

Честито Възкресение Христово! Днес празнуваме Великден - най-големият празник за православните християни, наричан празник на всички празници.

Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божий Иисус - третият ден, след като е разпънат на кръст и погребан. В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно е предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си. И когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени мироносици в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна. Тогава Синът Божий ѝ се явява първо на нея, а след това и на апостолите.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост, който започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Иисус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.

Със смъртта си Иисус Христос изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

В нощта на Великден миряните отиват на църква и палят свещи, които носят вкъщи за здраве и благодат. На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца. Вярва се, че този, чието яйце се окаже победител, ще бъде най-здрав през годината. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца Божий - Христос.

В навечерието на празника във всички храмове в страната се отслужи тържествено богослужение, като точно в полунощ свещениците обявявиха Възкресението с думите "Христос Воскресе".

От екипа на HemusNews ви пожелаваме здраве, благоденствие, светлина в душите и любов в сърцата! Светъл Празник!

Споделяне