Параклисът в махала Баба Стана празнува храмов празник

Храм "Животоносния източник" Храм "Животоносния източник" Снимки: HemusNews

На Светли петък (24.04) църквата празнува "Животоносния източник" - черквата, построена в 478 г. от император Лъв 1-ви над животворяща вода край Константинопол, показана на обикновения тогава войник от Богородица. В по-общ смисъл се слави църквата като извор на вяра, спасение, благодат /като "животворящ извор"/.

"Пресветая Богородица – живоносний източник" е името на красивия параклис в мах. Баба Стана. Как е избрано, разказа нейният жител Милко Шотеков. Семейство Клеър и Джон Бризби, Ловешкият владика Гавриил и Милко Шотеков са основните дарители за построяване на храма, записани на първите три места в списъка. Затова са имали равни права при избора на име. Милко Шотеков е предложил параклисът да носи името на светците Петър и Павел, защото в миналото на Петровден е бил сборът на махаличката. Имал е още едно предложение, свързано със съня му на непознат човек, когото разпознава в иконата на архангел Михаил в Троянския манастир, затова на архангела да нарекат храма. Сем. Бризби са искали да бъде наречен на св. Константин и неговата майка Елена, а дядо Гавриил – на св. Иван Рилски, защото е покровител на целия български народ. Не се стигнало до съгласие и тогава Шотеков казал да запалят 4 свещи и която изгори първа, ще е знак, че печели неговото предложение. Това не се приело. Друг вариант бил деца да държат свещите и по разказания начин да се стигне до съгласие, но и това не било прието. След три месеца се получило писмо от Клеър Бризби, която предлагала името животоносни източник, защото в местността се минава край много кладенци и чешми. Чучур с корито има близо пред самия храм. След построяването на параклиса заспорили и кога да бъде открит. Този път се наложило мнението на Ловчанския владика, който държал да е на деня на успението на св. Иван Рилски – 18.08. 2007 г. Това удовлетворило М. Шотеков, защото тогава е рожденият ден на дъщеря му – дошло му неочаквано благословение.

В навечерието на празника отец Войден Божков е провел вечерня в 16 часа. На самия празник – тази година 24.04., защото е подвижен и винаги е в петък след Великден, отец Марин Божков и отец Войден Божков отслужиха света литургия. По време на службата отец Марин прочете преинтересната случка за откриването на целебната вода от войника Лъв Макел, служещ в цариградската казарма. В края на службата младият син на отец Марин – Войден, разказа за посещението си на тоя извор и за връзката му с факти от нашата история. Техните вдъхновени слова можете да чуете на записи след текста. Поради извънредното положение слушателите в храма бяха само пет – две жени от с. Орешак, двама души от Троян и Милко Шотеков. Това не повлия на свещениците да проведат една вълнуваща служба, с която да укрепят вярата на присъстващите.


Словото на отец Марин

Словото на отец Войден Божков

Споделяне