Продават Резиденцията с 20 % по-евтино

244 000 лв. начална тръжна цена е определил троянският общински съвет за Резиденцията на Къпинчо. Цената е намалена с 20% - от 305 000 лв., на последното заседание. Трима съветници са се обявили против, четирима са се въздържали. Николай Тодоров от коалиция „Избор за Троян“ попита дали на всяка цена трябва да бъде продаден имотът. Той постави и друг въпрос -   защо този хубав имот не е стопанисван добре, въпреки че са отпускани много общински средства преди години за ремонти, защо е третиран като земеделска земя, въпреки че има изградена инфраструктура. Общинският съветник Сираков акцентира върху голямата нужда да се създаде общинско предприятие за общинската собственост – имаше такова звено, екипът му щеше да  намери най-удачното решение за въпроса с Резиденцията. След изказванията  бе прието предложението на общинския съветник от БСП Станислав Съев да бъде намалена тръжната цена с 20%, а при неявяване на кандидати да бъде прекратена процедурата.

Мотивът на общинската администрация за по-ниска цена е липсата на инвестиционен интерес. При досегашните опити за продажба на първия търг са били закупени 5 тръжни документа, но не се е явил никой кандидат на самия търг, за следващите два също е нямало кандидати.

Резиденцията е построена по времето на Тодор Живков върху площ от 9,5 дка в красива местност с изглед към Балкана.  Включва две масивни постройки – двуетажна и едноетажна, с обща разгърната застроена площ от 724 кв. м. В комплекса има гаражи, паркова част с вътрешна шосейна връзка и други екстри, наблизо има хеликоптерна площадка. В първите години на демокрацията бе отворена за външни лица, докато при комунизма е била място само за привилегировани. Във времето обаче бе занемарена и с опасност да губи от стойността си. Настоящото намаление буди подозрение за задкулисни игри, които много атрактивни обекти в татковината преминаха в частни ръце за жълти стотинки, след което бяха препродавани с огромни печалби.

Споделяне