Има и такива хора (тема с продължение)

Борис Маринов показва предмети от от отколешния бит Борис Маринов показва предмети от от отколешния бит

В наш материал от 15.08. ви представихме Стела Маринова – учителка в с. Орешак, която откри музей в своята плевня. Сега ще ви разкажем за Борис Маринов от с. Скандалото, който още в 1999 г. открива музей в къщата си, намираща се в махала Кованджиите. Съвпадението на фамилиите е случайно, но общото между Стела и Борис е професията им на учители в широкия смисъл на думата.

До махала Ковaнджиите (Пчеларите) се отива по коларски път, който от автобусната спирка минава по старинен мост от 1872 г. край църквата "Архангел Михаил". След 15-ина минути се стига до окосена овощна градина, в която видът на дърветата е означен с табели. Посреща ни висок, строен мъж, чийто вид не можеш да свържеш с немалкото 89 години. В затоплената с голяма камина стая разказва най-напред за родната си къща, построена преди около 200 години без нито един пирон, като гредите са хващани една в друга чрез пробиване. Това е само една от 16-те особености на отколешните къщи. Къщата е построена от баба му Мария и дядото Марин, които помни. Особености на много дебелите каменни зидове е, че са дигнати направо от земята без темели, за което не е разказано никъде. Стените от плет са от гъвкави букови клони. Всичко е направено на ръка с цел да оцелеят. Къщата е дигната в края на парцела, за да има достатъчно земя за засяване. По малките стръмни местенца са сеели ръж. Всички 16 особености на къщата Борис е описал в разказа "Моята родна къща" в една от книгите си за Скандалото. Стопанинът поддържа къщата си в изряден вид, въпреки че не е водоснабдена. Разказът му за бащината къща беше пропит с любов и възхищение от сръчните ръце на дедите му, които с хитринки са успявали да съградят своя дом далеч от турците в тази красива местност. На стената в спалнята са портретите на Борисовите близки, които са увековечени и в родословно дърво. Борис се учудва, че много хора не искат да запазят родовата си памет. След като ни е стоплил и с чай от коприва, ни завежда в музея, направил по идея на баща му Лазар заедно с брат си Димитър. Аранжирали са над 1000 експоната в 3 помещения. 50 предмета са дарени на музея в Троян, защото не са притежавали такива, за което има документ. Борис обогатява колекцията  непрекъснато с предмети от свои съселяни, чиито имена са написани на експонатите. В музея има книга за посетители. През 2019 г. са били 160, включително и германци, през 2020 – 150. В голямото помещение са всички пособия за бита без обработка.

2-ят раздел е за Скандалското училище и образователната система. То е първото килийно училище в нашия край. Борис с гордост показва оригиналната летописна книга на училището, в която има името на прадядо му. Има и оригинални свидетелства за завършено отделение.

Книги от Б. Маринов

В 3-та стая на музея е "портретът" на Борис Маринов, изваян от 43-те книги, които е написал, от отличията и ордените ("Kирил и Методий" - 1-ва и 2-ра степен, "Червено знаме"), получени за неговата туристическа дейност – 2 пъти заслужил деятел на туризма, майстор на спорта по алпинизъм. Борис е 1-ят български алпинист, изкачил връх "Матерхорн" в Алпите, участник е в 1-та група  алпинисти, която е изкачила Елбрус – 5642 м. Бил е в Кавказ и Памир на 5011 м височина, където за пръв път е стъпил човешки крак. Бил е зам.-председател на организационния комитет и на оперативното бюро за подготовката на експедицията "Еверест" - 1984 г. Член е на редколегията на сп. "Турист", познава се с редактора му Радю Минков и се е познавал с Минко Занковски и биатлониста Васил Василковски от с. Ломец. Б.Маринов е поканил директора на училището в Черни Осъм Румяна Велешка. Предложил ѝ е да бъде полезен в преподавателската работа за създаване на методически кабинет с разработки на научни теми по теория и методика на физическото възпитание за израстването на учителите. Предложил е  книги и други разработки  за училищната библиотека от практиката на алпинизма и тънкостите на водачеството. Дал е една торба със сувенири от експедицията на Еверест, разработки на съветски специалисти за техника на безопасност в планините, зимна алпийска ледникова, за движение по сняг и по скали техника. Има проучвания за кръвното налягане на алпинистите на терен скали и планини. Не е искал пари. За съжаление досега от училището за планински водачи в Ч. Осъм не са се отзовали и много странно е, че никога не са канили Маринов там.

На чардака с Надка Данкова, съавтор на някои от книгите

В последната стая с 30-те книги се намират и трите грамоти на Борис за мистър випуск от редовните срещи на випуска в НСА допреди няколко години. Според учителката Надка Данкова, която ни запозна с този вдъхновяващ човек, той е и мистър Скандалото, където го наричат професора. В съавторство с нея са написали няколко книги за родното село.

Кой е Борис Маринов още? – доцент 54 г. в спортната академия, едновременно в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и в Нов български университет 5 години.

Срещата с Борис Маринов не може да се разкаже изцяло, трябва да се преживее. Оставаме с копнежа за нови срещи през пролетта с гостоприемния домакин, сладкодумния събеседник и талантливия писател. На този съвременен будител посветихме своя разказ.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)