Станимир Беломъжев е Европейски вицешампион по ски-ориентиране

Станимир Беломъжев - ски ориентиране Станимир Беломъжев - ски ориентиране Снимка: Ski-orienteering World

Станимир Беломъжев стана европейски вицешампион в масовия старт на дългата дистанция на Европейското първенство по ски-ориентиране в Чепеларе, който се проведе днес - 26 януари и добави пореден медал от голям форум към богатата си колекция. Тачо премина дистанцията с време 2 часа, 5 мин. и 42 сек. Само 15 секунди не му достигнаха за да се пребори за златния медал.

Първата междинна контрола Станимир премина с второ време на 23 секунди след водача, но на втората изоставането му се бе покачило на повече от 2 минути, което го нареди временно на третото място. След това Тачо даде всичко от себе си и до третата междинна контрола се опита да стопи тази разлика. Там вече го деляха само 19 секунди от водача и за късото разстояние до финала успя да ги стопи до 15 сек. Времената на Тачо: 40:52 (2) +00:23, 82:57 (3) +02:11, 125:19 (2) +00:19, финал: 125:42 (2) +00:15.

Ето какво сподели Тачо за bTV след състезанието:

"Много тежко състезание, обикновено изминаваме разстоянието за около 90 минути, сега ни бяха необходими 120… При температура минус 12 градуса, силен вятър и снеговалеж съм щастлив, че стигнах до медалите. Тактиката ми бе да запазя енергия за третия финален кръг, който бе най-изморителен. Това отличие бе много важно както за мен, така и за българското ориентиране, което отново доказа, че е способно на европейски и световни успехи."

"Надявам се това да бъде забелязано от хората, от които зависи развитието на спорта у нас. Утре стартираме в последната дисциплина на първенството - щафетата, с надежда за ново добро класиране," каза Беломъжев след финала."

Сребърният медал от днешното състезание е 13-то поредно отличие в богатата колекция от европейски медали на нашия съгражданин, който е и световен шампион в Красноярск през 2017 г. и двукратен световен шампион за младежи през 2008 г.

Победител в състезанието и европейски шампион в тази дисциплина стана норвежецът Йорген Баклид, който премина цялата дистанция с време 2 ч., 5 мин. и 27 сек. Бронзовият медал бе спечелен от руснака Андрей Ламов, който завърши на 31 секунди след победителя. Четвърти се нареди победителят в предните два индивидуални старта - руснакът Владислав Киселев.

Другите стартирали български състезатели - Николай Димитров и Боян Софин не завършиха състезанието.

Следващият старт на Станимир е утре - 27 януари, в нормалната щафета.

При жените, стълбичката на победителите е заето изцяло от руски състезателки. Европейска шампионка е Мария Кечкина, сребарен медалист е Олесия Риазанова с изоставане от 5 сек., а трета е Алена Трапезникова с изоставане от 1:30 мин. от победителката.

Най-добре класиралата се българка е Андрея Дяксова, която е с 31-во време. Теодора Малчева не завърши.

Цялото класиране в състезанията може да видите от тук: [ВИЖ]

Видео от състезанието може да гледате от тук: [ВИЖ]

П.С. Припомняме, че в спринта на настоящето Европейско първенство Тачо се класира 4-ти, само на 8 сек. от медалите, а в средната дистанция го споходи малшанс и счупи автомат на дясната ска, което му попречи да завърши състезанието, в което водеше до 5-тата точка.

---

Снимка с победителите на почетната стълбичка: Фейсбук профил Stanimir Belomazhev

Снимки в галерията: TrackSport.eu

Споделяне