Удължиха извънредната епидемична обстановка с четири месеца

Република България - Министерски съвет Република България - Министерски съвет

Извънредната епидемична обстановка у нас се удължава до 31 март 2022 г., реши правителството на днешното си заседание.

Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8, от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население), посочват от правителствения пресцентър.

Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и e далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2 лица.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на COVID-19.

Кабинетът разреши и отпускането на средства за закупуването на нови лекарства срещу COVID-19. На днешното заседание бяха променени утвърдените максимални размери на разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. По този начин на ведомството ще се даде възможност да поеме финансов ангажимент за сключване на договори за осигуряване на три лекарствени продукти за лечение нa COVlD-19, посочват още от пресцентъра на Министерски съвет.

  • Molnupiravir е противовирусно лекарство, предназначено за нехоспитализирани възрастни пациенти с лек до умерен COVID-19 и поне един рисков фактор, свързан с прогресия до тежък COVID-19. Лекарственият продукт е за перорална терапия за амбулаторна употреба и ще се предлага в опаковка за петдневен курс на лечение.
  • Regkirona е за лечение на умерена форма на COVID- 19, с прогноза за тежко развитие на заболяването и/или хоспитализация. Клиничните данни демонстрират доказано трикратно намаляване на хоспитализациите след приложение на лекарството.
  • Anakinra е подходящ за пациенти с индуциране от COVID-19 пневмония, с риск от прогресиране до тежка дихателна недостатъчност. Той се прилага чрез подкожна инжекция.

---

По информация на БНТ

Споделяне