Понеделник, 08 Юни 2020 21:45

Сбогом, Мария!

Точно на празника Свети Дух дойде вестта за кончината на Мария Марковска – една ярка, многостранна личност, която съдбовните ветрове свързали с Априлци и Троян. Родом от село Средногорово, Казанлъшко, тя живееше в Драшкова поляна, където преди години беше кметски наместник. Последната ѝ дейност бе на галерист - галерията в читалището в Ново село и срещите с нея бяха пиршество на духа. Там тя организираше съвместно с читалището срещи с интересни представители на изкуството.

Мария Марковска написа силна поезия, която има верни почитатели. Първата ѝ стихосбирка е от 1995 г. и се казва „Залутани стъпки“. Талантът ѝ е и в интимната лирика, и в гражданската поезия, и в сатирата. Беше автор на хумористични сценки и скечове, в които се изявяваше и като актриса. Тези сценки веселяха публиката при масови прояви в Априлци. Беше активна като читалищен деец, като член на Дружеството на троянските писатели и на Съюза на свободните писатели в София. На Благолаж в Габрово за Празника на хумора при голяма конкуренция преди време заслужи със сладкодумието си голямата награда.

Мария Марковска – красива синеока жена със силен дух, с достойнство преминала пред големите изпитания, които съдбата и поднасяше. Преживя и едно от най-жестоките – да погребе единия си син. Другият е талантлив художник – Росен Марковски, илюстрирал всяка от книгите ѝ.

Мария Марковска ще липсва много на всички, които са имали шанса да общуват с нея. Остават стиховете и прозата и, както и споменът.

Поклон! Почивай в мир!