Четвъртък, 09 Юли 2020 12:30

Рашидов разгледа троянската галерия, галеристката постави важен проблем

Вежди Рашидов в галерия "Серякова къща" Вежди Рашидов в галерия "Серякова къща" Снимка: Мариела Шошкова

"Днес поставих пред Вежди Рашидов - председател на Комисията по култура в Народното събрание, един проблем, касаещ всички галерии в страната, а именно - усложнената процедура за издаване на сертификати за износ на закупени произведения на изкуството. Получих сериозно обещание, че този дългогодишен проблем най-после ще бъде законодателно разрешен и местните галерии и музеи ще получат повече права и отговорности." Това написа галеристът Мариела Шошкова на личната си страница във фейсбук. Ако проблемът наистина бъде разрешен, закупилите картини и други произведения на изкуството няма да губят време за разрешение да ги изнесат, получавано сега само в Националната галерия, а ще може и на място да уредят въпроса при покупката.

Вежди Рашидов останал очарован от стойностните неща, които предлага троянската галерия. Рашидов е посетил също така Музея на занаятите и Художественото училище.

В Троян го довел депутатът Иван Миховски. Двамата са били в Ловеч за обявяването на Художествената галерия за носеща името на големия художник Теофан Сокеров, който напусна този свят преди половин година.

 

www.HemusNews.com