Неделя, 02 Август 2020 17:41

Проучват църквата „Свети Георги“ на Состра

Древната римска крепост "Состра" край с. Ломец, община Троян Древната римска крепост "Состра" край с. Ломец, община Троян

Тазгодишното археологическо лято на обекта Состра край Ломец ще бъде съсредоточено върху ранновизантийската базилика „Свети Георги“ в местността Гергюва черква. Това е паметник от национално значение, един от ранните в Северна България, построен върху езическо светилище от 2.-3.в. сл.Хр. по думите на ръководителя на проучванията проф. Иван Христов. Има податки, че там е имало манастир и целта ще бъде неговото разкриване. 10 000 лв. от бюджета на Община Троян са заделени за проучванията, Ротари клуб е осигурил около 1200.

В Общината е подготвен мащабен проект за археологическия комплекс Состра, за неговата реставрация, експониране и социализация. Разкритите зидове на крайпътната станция и крепостта ще бъдат частично възстановени, ще бъде изграден паркинг и посетителски център от 40 кв.м. Предизвикателство за като сложно техническо решение е жп линията, която минава през обекта. Проектът трябва да се подаде през септември пред регионалния фонд за градско развитие. Крайният стремеж е в общината да има привлекателен за туристи обект с атрактивно поднесено наследство от древността.

www.HemusNews.com