„Театърът ме крепи“ - в памет на Радой Стойчев

Актьорът Радой Стойчев Актьорът Радой Стойчев

Театърът беше истински дом за актьора Радой Стойчев. Въпреки дългогодишните си здравословни проблеми, той стоически понася болките и изиграва запомнящи се роли в постановки на троянския и орешашкия самодеен театър.

Когато Николай Ганков е секретар на троянското читалище, Стойчев играе в "Прокурорът" на Г. Джагаров, в "Майстори" на Рачо Стоянов, в "Хъшове" по Иван Вазов, постановка на Стефан Гецов, в която последният е Македонски. С пиесата "Трима на пейката", постановка на Димитър Стоянов, троянските артисти участват на фестивал в Каварна.

Стойчев играе на една сцена с Валентин Танев в "Полковникът птица" на Христо Бойчев. Носител е на приза на Николай Ганков за принос в изкуството и най-често участва в програмата за връчването на тази награда заедно с Венелин Йорданов - Хъша. За 70-годишнината на Радой Стойчев в Троян се играе "Криворазбраната цивилизация" на Д. Войников, в която Стойчев е в ролята на Коста. Преди няколко години има роля и в постановката на троянския самодеен театър "Ало,ало". От 2009 г. е много близък с актьорите на любителския самодеен театрален състав на с. Орешак. Играе във всички негови постановки: "Ловчанският владика", "Видовден", "Процесът против богомилите", в която споделя, че ролята на патриарха му е любимата. В нея е приличал на Кирил Варненски. Участва и в пиесите "Игрите на лукавия", "Oгънят на имането". Когато трупата играе в Старо Стефаново, часове преди това на Радой тече кръв от носа и чака в колата, докато почне спектакълът. Случвало се е да играе и с катетър на сцената, но на нея е забравял страданията. Последното му участие е във "Видовден" на 12.12.2019 г. в Кнежа.

Троянци и гости се впечатлиха от рецитирането на откъси от книгата "Васил Левски – лирична животопис" на Ламар от Радой Стойчев, Найден Стоянов и Венелин Йорданов на 19.02.2020 г. при откриване на кампанията за средства за паметник на Васил Левски в Троян.

Колегите на Радой Стойчев го помнят с това, че при четене на маса пръв хваща интонацията, което е най-високото му артистично качество, но суетата му е била чужда. Помнят го като добър певец и шегаджия, като колега, който добре работи в екип. Радой Стойчев е участвал и във филмите на Дочо Боджаков "Патриархат" и "Черна легенда".

Бай Радой живееше за театъра и той го крепеше.

Бел. ред. - Снимки от някои участия на Радой Стойчев може да разгледате в галерията по-долу.

www.HemusNews.com

Споделяне

Галерия със снимки