Сряда, 24 Март 2021 17:48

Писателят Иван Георгиев – потомък на революционера Иван Хасъмски

Иван Георгиев в предаването "Преди обед" по bTV. На малката снимка - Иван Хасъмски Иван Георгиев в предаването "Преди обед" по bTV. На малката снимка - Иван Хасъмски

Иван Георгиев гостува заедно с Ива Екимова в предаването "Преди обед" по BTV. Представиха нашумелия му роман "Хранилка", базиран на реални събития, които е чул и преживял като действащ пиар, журналист и главен букер на модна агенция. Авторът е посещавал академията по творческо писане "Заешка дупка" на писателката Здравка Евтимова, която е удовлетворена от неговата творба.

Иван Георгиев е известен и с кампанията "Модерно е да се чете", затова държеше пачка долари, които ще бъдат подарени на читатели.

Любопитно е, че водещите на предаването представиха госта само с имената Иван Комита. Това е творчески псевдоним, за който Иван разказа на финала. Оказа се, че е пра-пра внук на известния местен революционер Иван Найденов Хасъмски. Младият човек беше донесъл ножа и ножицата на Найден Хасъмски Терзията, с която е кроил дрехите на Васил Левски за неговите дегизировки. Синът му Иван е наречен Комитата заради революционната му дейност: бил е съратник на Апостола и Ботев, охранявал е Троянския манастир много пъти, участвал е в Руско-турската освободителна война – в боевете за Плевен и на Шипка. Руският генерал Павел Карцов лично го награждава за храбростта по време на военните действия. Домът на Комитата - "Тайната къща", е приютявал много пъти Левски. Освен споменатото в рамките на предаването е известно, че Иван Хасъмски е бил член на Манастирския революционен комитет, създаден на 7.01.1872 г. Отговарял е за Колибето, Орешак и Патрешко и е техен първи кмет след Освобождението. Като таен куриер е носил 8 пъти писма до Христо Ботев в Букурещ и е помагал за набавяне на оръжия от Румъния. Когато Левски потегля с Никола Ръженков от Пазарджик за Ловеч, на Беклемето ги посреща Иван Хасъмски и ги превежда през м. Попишка до Троянския манастир. След двуседмичното укриване на Апостола в "Тайната къща" - махала Миленча, Комитата изпраща госта си до Синята скала край с. Калейца.

Генът е важен. Вълнуващо е да видиш един съвсем млад човек, който се е насочил да служи на обществото със своята дарба да разкаже за пороците му и разкрие силата на катарзиса за себе си и своя герой.

www.HemusNews.com

Медия