Вторник, 29 Юни 2021 18:37

Празник на гъбите и гъбарите - 26.06.2021 г. с. Калейца

Празник на гъбите, 26.06.2021 г., с. Калейца Празник на гъбите, 26.06.2021 г., с. Калейца

Организатор на празника е НЧ "Искра 1898 г." - с. Калейца, с финансовата помощ на Община Троян.

Празникът бе открит от секретаря на читалището г-жа Павлина Балевска. Именно на нея, заедно с дългогодишния успешен и обичан от калейчани екс-кмет на селото г-жа Ренета Варчева основно се падна тежестта по организацията и провеждането на празника, станал вече традиционен и обичан от всички в общината.

Богатата и увлекателна програма започна със стихотворение на Иван Жеглов, прочетено от Илиана Николова.

Илиана Николова и секретарят на читалището г-жа Павлина Балевска

За доброто настроение на гостите се грижеше с музикално оформление Веско Ангелов и певицата Атанаска Иванова. Към края на веселбата с нея направи дует майсторът на яхнията шеф Ангел, които изпълниха родопската песен "Девойко мари хубава".

Фолклорен ансамбъл "Траяна" с ръководител Радослав Бачевски и хореограф Мирослав Димитров и самодейци от читалището в Орешак танцуваха за гостите.

На празника бяха поканени членове на Общинския комитет „Васил Левски“ във връзка с продължаващата инициатива по набиране средства за изграждане паметник на Васил Левски в Троян. От комитета присъстваха Николай Тодоров, Румяна Маркова, Ценка Неофитова.

Официалните гости, които уважиха празника в с. Калейца, бяха: общинските съветници Васил Радойчевски /на когото дължим хубавия снимков материал към статията/, Николай Тодоров, Елена Ройнева, Камен Спасовски и Петко Петков.

Празникът бе уважен и от някои кандидати за народни представители. Присъствието им бе ненатрапчиво и в унисон с добрите нрави, които повелява етиката при подобни случаи.

В програмата си тържеството включваше провеждането на няколко конкурса.

Ето и победителите: 

Фотоконкурс: 

  • Йовка Мондешка - първо място
  • Милко Минков - второ място
  • Христо Пъдевски - трето място

 

Рисунка на асфалт:

  • Симона - първо място
  • Михаил - второ място
  • Ангел - трето място 

 

Също така за децата бе направена детска работилница за направа на гъби от глина и стериопор.

Бе подсигурен и човек, който рисуваше гъби (с пастели за лице) на децата и на всички желаещи. 

За празника беше сготвена вкусна яхния от: манатарки, пачи крак, обикновена и кралска печурка, кланица. Имаше много настроение, кулинарни изкушения на скара от механа „Кайзер“ и разбира се, кръшни хора играха гостите – танцьори и любители. Няма как да не отбележим с особено внимание уникалното изпълнение и хореография на Фолклорен ансамбъл "Траяна". Богатство за общината ни е, че можем да се наслаждаваме на тяхното творчество.

"За съжаление празникът приключи по-рано поради разярилата се буря, иначе можеше да останем и до по-късно" - сподели организаторката на празника и секретар на читалището Павлина Балевска.