Възпоменание за Апостола на свободата

Бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча, където е бил ханът на Васил Спасов – член на Троянския революционен комитет. Бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча, където е бил ханът на Васил Спасов – член на Троянския революционен комитет. Снимка: Троян експрес - www.troyanexpress.com

Навършиха се 149 години от обесването на Васил Левски. Те бяха отбелязани най-напред с панихида в църквата "Света Параскева", отслужена от отец Калин и отец Марин. Отец Марин Божков говори за блажения път, по който е вървял йеродякон Игнатий. Основа на пътя му е борбата за свобода. Първоначално става монах в служба на Бога, но разбира, че мисията му е по-различна – да служи на своите братя и сестри извън манастира. Прави го не за слава, не за да увековечи името си. Всички християни са призвани да бъдат човеци – това Игнатий е изпълнил със съдържание. Не захвърля расото, а го скътва прилежно, защото винаги е бил православен християнин. Отец Марин разказа за сладкогласното  възпяване на Бог от  йеродякон Игнатий в нашата църква на Богоявление и Игнажден, когато говори на християните да не униват, а да се борят за свободата си. Участвал е дейно в църковната служба – в литията и богослужението, във водосвета на Дъскотина. В предсмъртната си изповед казва на отеца да изповяда йеродякон Игнатий. Човек не може да обича Бог, ако не обича ближния си – това постига Левски. Отец Марин призова да се поучим от подвига му. Днес има други изпитания, но православният християнин нека следва пътя на йеродякон Игнатий в своя живот и мисия. Той е един добър пример в тези лукави времена.

Слово на отец Марин Божков за йеродякон Игнатий

Портрет на йеродякон Игнатий в троянската църква

След службата членове на ОК "Васил Левски" раздадоха жито в памет на йеродякон Игнатий. В параклиса дойдоха кметът Донка Михайлова и зам.-кметовете Розалина Русенова и Ангел Ангелов.

Панахида за йеродякон Игнатий

В 11.30 ч. бяха поднесени венци и цветя от обществени организации, училища и граждани пред паметната плоча, където е бил ханът на Васил Спасов – член на Троянския революционен комитет. Председателят на настоящия комитет "Васил Левски" Венелин Ангелов отбеляза, че въпреки препоръката да не се правят големи чествания желаещите да присъстват са много. Подчерта, че Левски е роден в Карлово, но е на всички нас. Благодарение на него е поставена държавността в България.

Поднасяне на венци пред паметната плоча, където е бил ханът на Васил Спасов

Членове на комитета "Васил Левски", членове на ВМРО, граждани се поклониха пред паметника на Апостола в мах. Дрянска. Прочетоха откъси от блестящите есета на Стефан Продев и Тончо Жечев за Левски. Подкрепиха националната инициатива за колективно изпълнение на Ботевото стихотворение "Обесването на Васил Левски". В църквата, на паметната плоча и паметника в Дрянското член на Комитета подари картички с мисъл на Левски и беше поставено българското знаме на възпоменателното табло за Апостола.

Свое цвете на паметната плоча постави Ивайло, един от младежите, дарили пари за паметник на Левски в Троян. Той се включи в похода до Дрянското, носи националното знаме, прочете стихотворение. Ивайло се интересува от личността на Васил Левски и е една надежда, че ще продължи стореното от сегашния троянски комитет. (на снимката)

Споделяне

Галерия със снимки