Празничният троянски Трети март

Национален празник - 03.03.2022 г., гр. Троян Национален празник - 03.03.2022 г., гр. Троян

През годините винаги са се поставяли въпроси дали Трети март е най-подходящата дата за национален празник на България. Този въпрос стана много обсъждан особено след нападението на Украйна от Русия.

В Троян утвърдената от години програма за честване беше спазена.

Благодарственият молебен за здраве и благоденствие на българския народ започна с известно закъснение в параклиса "Свети Панталеймон" към троянската църква. Затова и дошлите официални гости – кметът Донка Михайлова и заместникът ѝ Ангел Ангелов, не можаха да изчакат службата, а си тръгнаха да посрещат официалните гости за празника. В храма останаха общинските съветници Васил Радойчевски и Николай Тодоров, както и неколцина граждани. Молебенът бе отслужен от отец Войден Божков, който прочете от Евангелието на свети Лука историята с десетте прокажени, които Иисус излекувал от  нелечимата проказа, след което всички те си тръгнали и само един – самарянинът, се сетил и се върнал от пътя си, за да благодари на Бога. Отец Войден напомни, че не бива да сме неблагодарни в тези тежки дни на война като онези деветимата.

Гражданите ги нямаше на службата, но въпреки студа площадът бе почти пълен, при това хората бяха дошли не по задължение – обикновеният пълнеж на обществени прояви от ученици и учители например не се виждаше, но впечатляваха хора с малки деца, мъже, облечени в униформи от миналото, с национални знаменца в ръце.

В 11.30 ч. тържествено бе издигнато знамето на Република България от служащи във Военно формирование 24430 и от кмета на Троян Донка Михайлова. В своето слово с възходяща градация тя очерта какво е за нас 3.03. и какви спомени събужда: за опълченците, за руснаците и украинците, които са воювали  заедно, за Апостола, който е основал 1-вия монашески революционен комитет в Троянския манастир. Нашата мяра за морал трябва да е съизмерима с Левски, който в тефтерчето си е записвал и най-дребните харчове. Свободата не може да бъде дар. Трети март е повод за мъдрост, която ни е нужна днес и по повод на събитията в Украйна, затова трябва да заявим нашата воля за мир. 3.03. е нашата вяра в бъдещето, нашият национален празник и ще бъде винаги такъв!

Част от словото на Д. Михайлова:

Ловчанският владика Гавриил също поздрави троянци с националния празник, с който се възражда нашият народ след 500 г. тежко робство. Свободата е извоювана със смъртта на 200000 руси и украинци, 7500 опълченци на най-опасните и отговорни места. Мечтата ни за свята и чиста република се гради от чисти хора, възпитани в любов и пожертвователност от малки в православие. Отец Гавриил призова да запазим чисти идеалите на борците за свобода и разказа случай от Руско-турската война, който разкрива силата на вярата. Владиката благослови България, града и общината.

Слово на Ловчанския владика Гавриил:

Пред паметниците на ген. Карцов, Димитър Икономов и Захари Стоянов имаше почетен караул от членове на дружество "Традиция", облечени в униформи на български опълченци. Бяха поднесени венци на признателност от Община Троян, обществени организации и политически партии. Загиналите за освобождението на България бяха почетени и със свеждане на глави под звуците на траурна музика.

Беше изнесена и кратка художествена програма, която завърши с песен за Троян в изпълнение на Дамския камерен хор при троянското читалище.

Заключителното събитие за националния ни празник беше откриването на изложбата "Лицата на музея и постиженията им" в МНХЗПИ. Тя е документална изложба, посветена на 60-годишнината от създаване на музея. Такова специално събитие се прави за 20-и път, за да подхрани националното чувство. Съдържанието на изложбата беше представено от директора на Музея Елеонора Авджиева и в материал на сайта за предстоящото откриване. Фокусът на изложбата са хората, които са имали знанието, професионализма, почтеността да съхранят предмет с висока историческа стойност. Освен това на 1-вия етаж гостува специална движима културна ценност – сабята на Васил Левски, която е собственост на РИМ в Ловеч. Директорът на музея и негови уредници бяха специални гости, както и много бивши служители от троянския музей. Капка Кузманова – директор на РИМ – Ловеч, говори за същността на музейната работа, за невидимите за посетителите многобройни дейности, които извършват музейните работници, за да постигнат видимите резултати.

Откриването на изложбата от директора Елеонора Авджиева:

Г-жа Авджиева благодари за безусловната съпричастност и подкрепа на немалка част от общността за случването на изложбата и предстоящите юбилейни събития.

Празникът бе уважен от йеромонах Стефан от Троянския манастир, от народни представители, от зам.-областния управител Росен Веселинов.

*Повече снимки от празничния ден може да разгледате във фотогалерията по-долу.

**Снимки: В. Радойчевски и Д. Калински

Споделяне