Филмов фестивал MENAR

Филмов фестивал MENAR в град Троян Филмов фестивал MENAR в град Троян

За втора поредна година „Нюанси“ представя акценти от програмата на Sofia MENAR Film Festival, който се организира в София от 2009 г. от сдружение “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

В два дни МЕНАР Троян ще пътува от Мароко през Турция до Иран и Афганистан, за да представи най-интересните заглавия от селекцията на фестивала през последните две години.

Първата вечер ще видим шест късометражни филма от специалната програма „Различните“, чиито герои са аутсайдери, бунтари или просто в конфликт със света наоколо и неслучайно попадат в необичайни ситуации. 1001 нощи и Денят, в който загубих баща си ще покажат артистичната страна на турското кино, отвъд популярните телевизионни сериали, а гвоздеят в селекцията е ексцентричният и шарен Всички сме кучета от Иран, който ще покажем в Троян предпремиерно, преди прожекцията му в София в рамките на МЕНАР 2024.

Втората вечер посвещаваме на Между тоя и оня свят, иранската екранна адаптация по известния роман „Хотел между тоя и оня свят” на Ерик-Еманюел Шмит, оказал се един от най-интересните близкоизточни филми за 2023. “Къде съм?” и “Защо съм тук?” са въпросите, които минават през ума на главния герой. Той седи в едно фоайе, търси отговори и обсъжда с други гости, докато от разговорите скоро става ясно, че действието тече някъде между живота и смъртта, всички гости в крайна сметка ще преминат през „филмовата лента“ на живота си.

Отваряме врати в 18.30, за да загреем преди прожекцията с марокански ментов чай, баклава и кадаиф от MEMO Sweet House Пловдив.

Вход: СВОБОДЕН
Очакваме Ви!
Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Троян.

Пълна програма:

28 декември, 19:00 ч.

КЪСОМЕТРАЖНА ПРОГРАМА „РАЗЛИЧНИТЕ“– 86‘

1001 нощи / The Thousand and One Nights – Турция (2020) 17’

Режисьор: Махсум Таскин

В малко кюрдско селце Сейтан заживява в света на „1001 нощ”.


Айша/ Aicha - Мароко   (2020) 21’

Режисьор: Закария Нури

През деня Айша се грижи за болната си майка, а вечер се преобразява в съвсем различен човек.


Денят, в който загубих баща си/ The Day My Father Died - Турция (2022), 17’

Режисьор: Емре Сефер

Сема и Хале се връщат от погребението на баща си и жестоко спорят помежду си, защото Хале години наред се е грижила за бащата, а Сема е живяла самостоятелно. Пътен инцидент ще ги накара да преосмислят отношенията си.


Пилето/The Chick - Иран (2022) 13’

Режисьор: Биджан Араби

Млада афганка работи в гранично кафене в Иран. Жената се нуждае от медицинска помощ, но е минала незаконно границата. Собственичката на заведението няма друг избор, освен да изпрати момичето в затвора, където ще ѝ бъде направена операция безплатно.


Обещана/Forced - Афганистан-Иран (2022) 14’

Режисьор: Сиаваш Горджестани

8-годишната Голшехре е принудена да се омъжи за Джафар, за да спази традицията с уредените бракове в семейството ѝ.


Всички сме кучета/ We Are All Dogs – Иран (2023) 14‘

Режисьор: Аминреза Алимохамади

История за щастливо семейство в тъжен свят, в който няма значение дали си човешко същество или вярно куче, дори и да си обграден с красиви цветя. Свят, в който няма място за отхвърлени създания.


29 декември, 19:00 ч.

ПЪЛНОМЕТРАЖЕН ФИЛМ

Между тоя и оня свят/ Residents of Nowhere

Драмa, 153’, 2021, Иран

Режисьор: Шахаб Хосейни

Сценарист: Шахаб Хосейни, Ерик-Еманюел Шмит

С: Шахаб Хосейни, Париназ Изадяр, Арман Дарвиш

Носителят на „Сребърна мечка” от Берлинале и наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан Шахаб Хосейни („Раздяла”, „Търговският пътник”) сяда на режисьорския стол, за да заснеме адаптация по „Хотел между тоя и оня свят” на Ерик-Еманюел Шмит за млад мъж, който неочаквано се озовава на странно място между живота и смъртта.

Споделяне