Троян откри своята Петя Дубарова

Петя Иванова представи своята първа книга "И ето ме..." на Благовещение Петя Иванова представи своята първа книга "И ето ме..." на Благовещение Снимки: Facebook / Петя Иванова

Неслучайно на Благовещение Петя Иванова избра да представи своята първа книга "И ето ме...". За приятелите и ценителите на мерената реч още една блага вест - поезия, изречена на един дъх. Въпреки поканата на известна книжарница, точно на този празник Петя Иванова да представи книгата си там, тя избира родния град. Преди това стихосбирката е представена само във Великотърновската църква "Възкресeние Христово", където съпругът на Петя - Петър Иванов, е свещеник. Семейството е дълбоко свързано с православието и чрез работата на г-жа Иванова, която е библиотекарка в Православния богословски факултет на  университета "Св. св. Кирил и Методий".

Поетичният следобед започна с музикално изпълнение на йоника от дъщерята на сем. Иванови Анастасия.

Семейството беше избрало за представяне на книгата Ваня Давидова – дългогодишен библиотекар в читалищната библиотека. Петя е търсела, намирала, стигала лесно до книгите, което ѝ дава  възможност да изразява това, което чувства. С нейната надареност го показва на другите – и те да го почувстват като своя мисъл. Давидова прочете част от предговора на книгата, който съвпада до известна степен с нейните възгледи.

Представянето нямаше сценарий. Петя прочете стихотворение за Благовещение, което не е в книгата. Ваня Давидова и други приятели са се докосвали до стиховете ѝ още в социалните мрежи.

Четейки избрани стихове, младата жена сподели, че са се случвали на един дъх. Поезия от извора. Разказа за многото хора, които са я насърчавали да издаде първата си книга, за сърдечния, топъл разговор с проф. Стефка Петрова, която впоследствие написва предговора. След  срещата им  минава цяла година, през която Петя извървява своите стъпки. Баща й я съветва да си постави срок за издаване на книгата не заради него, а заради себе си. С подкрепата на семейството и широк кръг от хора авторката се решава да я издаде. Избира малка част от написаното през 20-те години, в които нейният съпруг Петър я е насърчавал, без да влияе на избора й, като я съветва да не търси най-хубавите. Снимката на корицата е негова – с любимите слънчогледи на Петя, сред които будният сякаш казва:  ,,И ето ме...“ Името на книгата е дошло много естествено. Подрежда стихотворенията без заглавия, защото си носят посланието и така. Няма написани дати, не са важни, важно е това, което се усеща. Стиховете са номерирани  с римски цифри и са обособени в раздели със заглавия – част от стих, който се съдържа в този раздел, без непременно да е лайтмотив. Оформлението на книгата е направил братът на Петя, Свилен Димитров, и тя е приета в издателство "Абагар" много топло, без възражения. На задната корица има посочен сайтът ietome.com, на който ще се осъвременява информацията и ще се споделят и предстоящи да бъдат издадени стихове). Получила се е нежна, мъничка книга, каквато си я е представяла и всяко стихотворение е част от сърцето ѝ. Дългоочакваната книжка е "моето сърце от началото до края", каза Петя.

Изказване за книгата направи Лалю Пиронков, който споделя с баща ѝ Енчо дъщеря му да продължава да пише, защото в "стиховете ѝ има храна – слоган, афоризми, алегории. Те са искрени, точни, подрежда мислите си, спазвайки основната идея от начало до край". Пиронков прочете две стихотворения и изрази възторга си.

Съпругът на Петя я помоли да разкаже кое я е провокирало да издаде книгата, а тя я определи като много лично оголване през  годините, което  прави още в първото стихотворение:

И ето ме. Тук съм.
Гола – по същност.
Обичам и плача, животът творя.
И моля се с Хлябът наш насъщен
Да се нахрани всяка душа!

Бащата на Петя, Енчо Димитров, разказа, че прабаба ѝ  Мария е сестра на поета от Белиш Христо Радевски по майчина линия  и поетичните заложби на дъщеря му може да са генетично предопределени.

След повече от 20 г. отсъствие от духовния живот на Троян Петя ни казва в пряк и преносен смисъл: "Тук съм, ето ме сред вас и ви обичам!". Аудиторията ѝ отговори с възторг, с много цветя и получи автографи с лични пожелания за всеки. Чу стойностна лирика, която ни повежда в безкрая на непреходните неща! Градът ни има своята Петя – не Дубарова, а Иванова!

Организаторите от Община Троян благодариха на дошлите учители, приятели и ценители на Петя Иванова, че се докоснаха до духовния свят на човека и жената, и споделиха и вяра, и смирение, и смисъл...

 

Споделяне