Понеделник, 20 Май 2019 00:41

Нощ в музея на занаятите в Троян

Международният ден на музеите 18 май - е ден, в който музейните хора, освен да празнуват, посрещат и посетители денем и нощем. И тази година бе така и в троянския музей. Празникът започна с официално откриване на изложбата „Портрет имаш, жена нямаш”, която изложба е на Исторически музей – Попово. Тя представя лични документи, вещи и снимки на емигранти от началото на XX век. Има включен и разказ за жителите на Гумощник, загинали на "Титаник", както и бланки на океански лайнери, автентичен костюм от Америка и други.

Домакините доставиха удоволствие и на най-малките, които се учиха как да декорират керамичен съд, и да работят с грънчарско колело под вещото ръководство на майстор Николай Йовков. Насладиха се и на  захарните изделията приготвени от Християна Тодорова.

Посетителите имаха възможността да направят и интересна разходка в музея с Десислава Вутова, да видят ценни музейни реликви и да се запознаят с интересни факти от  живота и делото на троянски майстори и творци.

Гвоздеят на празничната нощ бе концертът на френския джипси суинг квартет Para Hot Jazz, в галерия „Серякова къща”. Музикантите от Para Hot Jazz - направиха вечерта на всички присъстващи - приятна и незабравима.