Празник на младостта, красотата и таланта

СУ "Климент Охридски" отбеляза с концерт пет години от създаването на мажоретния си състав. Идеята за сформирането му е на Румяна Дудева отпреди малко повече от 5 години. Тя е приета радушно от директора Иванка Цекова и г-жа Дудева става ръководител на състава.

Водещият Илиян съобщи, че мажоретките ще изпълнят пет танца по реда на тяхното създаване. Първият - параден марш "Весели в боя", откри рождения ден. Танцуваха момичетата от клуб "Малки мажоретки". Moмчето изброи 19 гости, сред които Донка Михайлова, Петко Пенков, Еленко Начев - началник на РУО Ловеч, Цветанка Кирова - директор на СУ "Димитър Благоев" - Свищов, Тотко Рогашки - диригент на Представителния общински духов оркестър с мажоретен състав - Ловеч  и др.

През 2014 г. 8 фирми даряват сума, с която са купени първите костюми на малките мажоретки. Две години те представят училището на паради и общински тържества. Участват в училищните празници-разказа другият водещ Ники. 

С даренията от 2016 г. момичетата получават танцов и параден костюм. Отново беше изказана благодарност на 15 фирми. През същата година училището започва да работи по проект "Твоят час". Със средствата от него се закупуват ботуши, батони и понпони.Създава се клуб "Малки мажоретки". Подпомагат се два тренировъчни лагера в Старозагорски бани и Камчия. В Свищов мажоретният състав взема участие в четвъртия Национален фестивал на училищните духови оркестри и мажоретни състави, дефилира по улиците на града и представя своя репертоар на голяма открита сцена. Съставът се връща с грамота и специален плакет.

Двата мажоретни състава участват в клип за развитието на Троян от създаването му до наши във връзка със 150-годишнината му. От месец февруари са включени в програма за занимания по интереси. Този концерт е представителна изява по регламента ѝ.

За да направят гостите напълно съпричастни към историята на състава, организаторите прожектираха снимки, запечатали вълнуващи моменти от изявите, празниците и лагерите на рожденичките.

Следващото изпълнение беше "Весел танц" на малките мажоретки.

На празника имаше поздрави от възпитаници на г-жа Светла Червенкова. Песни изпълниха Милена Лазарова, Поли Данева, Никол Илиева и Ивет Асенова. Имаше поздрав и от духов оркестър ,,Децата на Априлци“, който е с 15 международни награди. Негов ръководител е Бойко  Ковачев.

Третият танц от репертоара на състава е "Ритми". Зрителите се насладиха и на него. Четвъртият се нарича Great bals of fire. За пръв път е изпълнен на миналия рожден ден. Последният танц беше оригинално дефиле, създадено на тренировъчния лагер в Камчия. Подпомогнат е с даренията от 2018 г. на 4 фирми. Дефилето е израз на приемствеността между съставите, на приятелството, доверието и отборния дух на различните поколения мажоретки.

Последва вълнуваща церемония за посрещане на най- новото попълнение за клуб "Малки мажоретки". Те получиха помпоните от седмокласничките. Прочетен беше поздравителен адрес от мажоретния състав на СУ "Димитър Благоев" - Свищов.

На сцената излезе  ръководителят и хореограф на мажоретния състав и на малките мажоретки Румяна Дудева. Тя благодари за всеотдайността на момичетата, заради което получиха грамоти, връчени от зам.- директора Таня Младенова. Артистите бяха поздравени от директора Иванка Цекова, която награди седмокласничките.

Рожденият ден завърши със запалване фойерверките на красивата торта и с много цветя от кмета на Троян, от колеги, директори, родители и  деца.

Споделяне