Четвъртък, 27 Юни 2019 21:17

Забавно шоу с песен

Дамският камерен хор при Народно читалище "Наука-1870 г." Троян създаде от няколко години традиция да се изявява извън сградата на читалишето-в ресторант "България", който е любезен домакин на очакваното от троянци събитие. Целта е хористите тази година да съберат средства за турнето си на фестивала "Лято в Тоскана" в Италия.

Идеята на младия амбициозен диригент Весела Марешка е всяка година да подготвя нов тематичен първи блок с песни. На 26.06. гостите слушаха изпълнения на любими хитове от известни американски филми: "Кабаре", "Магьосникът от Оз", "Систър акт" и солово изпълнение на Диана Янкова и Емил Давидов от мюзикъла "Фантомът на операта". След изненадващото начало с песента "Кабаре" опитната водеща Маргарита Мондешка запозна присъстващите какво предстои и даде думата за приветствие на управителя на ресторанта и член на читалищното настоятелство Иванка Църова, която пожела успех на певците в представянето на българския фолклор извън страната. Мондешка припомни, че голяма част от дамите пеят в хора повече от 15 години и пеенето става неделима и много важна част от живота им. Публиката с любопитство и овации прие изпълненията от новия репертоар.

В сценария на вечерта всяка година се разиграва томбола с предмети от "Викис Хидравликс", Георги Радковски, Георги Дончев, Калин Лесидренски, Мариян Манджуков, Марин Радевски и Мима Донковска, която ще предложи на спечелилите безплатна услуга във  фризьорски салон "Шик".

Вторият музикален блок включваше обичани хитове в изпълнение на професионалните музиканти Емил Ненковски, Добромир Дишев и Веселин Ангелов. Те създадоха настроение за бурни танци, които с прекъсвания за 2-ра част на томболата и забавни игри с награди продължиха след полунощ.

Заключителният блок в изпълнение на хора винаги е от хороводни народни песни: "Лудо младо", "Цветините очи", "Рума мома" и "Мома Яница", които още повече повишиха настроението. Дошлите за пръв път желаеха догодина да бъдат поканени отново и споделиха, че са прекарали вечерта много по-весело, отколкото на среща на випуска си. В програмата имровизирано се включиха Марияна Павлева и Емил Давидов с индивидуални изпълнения. Хористите бяха поздравени от талантливата Белослава Петкова от частна формация "Руслана Сава Попсавов" с песента "Самодива". Удовлетворени бяха и организаторите, които отчетоха приход от 2247 лв. - от покани 1755, от томбола 392 и дарение - 100 лв. Весела Марешка направи този отчет и благодари на всички, допринесли за осъществяването на незабравимата вечер. Специални благодарности имаше за Община Троян, която подари на хористите нови блузи за 25 г. от създаването на хора. За пръв път тази вечер те ги облякоха за изпълнение на народните песни.

Начинът, по който се приема тази нетрадиционна проява на дамския хор показва, че неговите ръководители Весела Марешка - диригент и Надежда Бурева - корепетитор, се стремят репертоарът на хора да бъде на ниво - богат и разнообразен.

 

*Използвани са снимки и от ТроянЪт - Всичко за Балкана

Споделяне