Четвъртък, 04 Юли 2019 15:29

Нова поетична книга на Цанко Лингорски

На 3.07. Дружеството на троянските писатели представи 4-та по ред книга на поета "Илюзия, наречена живот".

Председателят на дружеството Илия Ганчев сподели размисли за книгата, oзаглавени "Между живота и илюзията". Тя продължава темата за живота от предишните му книги - основна тема, която го определя като най-голяма благодат. В стихотворенията си поетът върви по горещите дири на съвременните събития, вниква в тяхната вътрешна същност и с остър аналитичен поглед се стреми да ги изследва и осмисли. Чужд на приспособенчеството, той смъква покривалото на демагогията и безпощадно оголва лицето на съвременния свят. Ръководи се от истината, вземайки за мерило съдбата на честния интелигент и на обикновения човек.

Цанко Лингорски се осъществява като поет в последните десетилетия. Поетът не се страхува да отрази съвременния технически прогрес, от една страна, и от друга - регреса на човешката душа. Книгата се отличава с мащабност, широта и всеобхватност, а авторът ѝ - с творческа дързост. Тя сваля маската на нашата реалност и бърка с голи пръсти в кървящите рани на живота ни. Заглавието ѝ е много точно попадение. Зоркото око на твореца стои на страж, будува над българщината.

Авторът и поетесата Христина Петрова четоха избрани стихове, а подходящо музикално оформление осъществи Веселин Ангелов. Въпроси и мнения изказаха творците Надка Данкова, Милена Цонкова, Илия Ганчев. Поетът подарява книгата си с автограф. Почитателите му могат да се свържат с него.