Вълнуваща среща с потомци на Васил Левски

Събитието бе предизвестено в материала от 7-ми юли, в който бяха представени и гостите - Васил Караиванов и синът му – Стефан Караиванов. В началото на срещата председателят на ОК "Васил Левски" Троян Венелин Ангелов ги представи като продължители на един от най-известните родове в Карлово. Те са потомци на Генчо, брат на майката на Апостола Гина. Васил и Стефан Караиванови са  дългогодишни приятели и съмишленици на троянския комитет. Преди няколко години Ст. Караиванов представи в Троян книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола".

Стефан Караиванов разказа за автора на произведението Петър Караиванов - син на Васил Караиванов, който е живеел заедно с Левски. Петър от съвсем малък записва спомените на баща си. Той е бил извор на спомени. При него са идвали Захари Стоянов, Иван Унджиев, Тодор Страшимиров. В неговия хан - хана на апостолите, в 5-та стая са били събранията им. След напускането на Карлово Левски е идвал само в Караивановия хан, там се е срещал и с майка си. Петър събира 50 години данни за своята книга. Всички факти са проверени. Прави опровержение на други автори. Тази книга е най-истинският труд за Апостола. Професорите Дойно Дойнов и Пламен Митев я оценяват като най-достойната книга. В 1-вото издание  има по една глава за всеки член от семейството. Гостът говори накратко за тях. Бащата Иван Кунчев бил мъдър и справедлив човек. За красивата Гина разказа, че когато един турчин я  закачил, го проснала на земята с шамар. Не е отронила сълза в разговора с В. Караиванов за смъртта на сина си. Ст. Караиванов опроверга писанията за самоубийството ѝ. Те вероятно изкривяват факта за нейния разпит от турците, които я пускат в кладенеца, за да предаде сина си. Тя живее при дъщеря си Яна и умира в съня си. За сина ѝ Христо разказа, че е помагал на брат си Васил, когато са били в легията на Раковски. Христо Кунчев умира в Румъния, във воденицата, където се предполага, че са били известно време Ботев и Левски. Третият брат Петър е бил най-лудият. С Ботевата чета минава Дунава. В боевете на вр. Шипка е ранен в крака. Лекува се в гр. Харков, в Русия. Връща се десетина дни след смъртта на майка си в Карлово. Назначават го за стражар  в общината. Умира от туберкулоза. В по-обемното издание на книгата има опровержения от историци на неверни факти. Във 2-рото са съкратени. Липсват непроверени сведения. Достъпно е за ученици. Семейство Караиванови възнамерява да направи 3-та книга за деца с илюстрации. Стефан разказа за битките и делата, които водят за опровержение на недостойни филми и предавания. Няма историк, който да не потвърди правотата на книгата. Издава я, за да знаят повече хора истината за Левски. Остави книги за архива на троянския комитет и покани хората в дома си в Карлово, за да покаже още неща. Караиванов-син представи и изложбата. В нея се виждат родословното дърво на техния род, броеве на вестници, един от най-известните портрети на Левски - оригинал, рисуван портрет и восъчната фигура от музея във Войнягово, лозинката на бореца, писмото до братовчед му В. Караиванов, оригиналната книга за приходи и разходи на последния.

Накратко говори и г-н Караиванов-старши. Разказа за участието на своя съименик в една от Сръбско-турските войни, в опълчението и в освобождението на България. Избран е за кмет на 16.01.1878 г., затова на тази дата се чества тържествено денят на общината в Карлово. Има шествие с духова музика, което минава край къщата на Левски и край паметника му, покрай къщата на В. Караиванов. Поднасят се венци и се провежда тържествена сесия в общината. След кметуването работи в общината като общински съветник и ковчежник. Заради своята честност става ковчежник на цар Фердинанд. Предлагат му поборническа пенсия, която отказва. Нейна снимка има в изложбата. Друга снимка е на училище "Кирил и Методий", което построява на мястото на срутилия се през 1906 г. хан. В него е учил нашият гост. Той се гордее, че е наследник на Апостола на свободата, който преобърна историята и 36 години му бяха достатъчни да покаже какво е да милееш за род и родина.

Интересът към срещата беше голям. И след началото прииждаха хора и препълниха залата на Информационно-културния център. Радващо е, че имаше и деца. Илияна Желева първа купи книгата, в която ще намери факти за Христо Иванов Големия, чиято потомка е. Много хора получиха автограф от младия гост. Имаше въпроси за братята на Левски, за гроба му, който все още не е открит. 

В. Ангелов подари троянски сувенири от общината и от името на кмета Донка Михайлова. Пожела изложбата да се надгражда като част от пътя на истината за Левски,  да разчита на документите и фактите.

Споделяне