Едно патриотично начинание

В първия ден на месец август Информационно-културният център - Троян събра познати и непознати на семейство Стоеви, чиято дъщеря Станислава осъществи намерението си да преиздаде антологията "Писатели от Троян", съставена от нейния баща Георги Стоев през 1942 г.

Тя подробно разкрива мотивите си на втора страница в календарния план за събитията в община Троян, но ги сподели и с присъстващите.  Боли я, че българите имат ниско самочувствие, затова решава да прави малки градивни неща за уважението ни като народ. Преиздаването на тази книга, която има културно-историческа ценност, е едно от тях. То се осъществява с финансовата подкрепа на Община Троян. Адаптирането на съвременен български език е направено от Ангелина Иванова. Тя обоснова нейните качества с факта, че 1-вото издание е одобрено от Министерството на народното просвещение.

Съставителят Г. Стоев е написал много ценни биографични бележки за 22 автори, които стават знакови за българската литература и наука. Иванова ги представи по групи - писателите Димитър Гимиджиски, Ламар, Христо Радевски, учените Иван Хаджийски, Найден Шейтанов, Никола Шипковенски, д-р Пенчо Икономов, създали българската наука и култура. Друга група са забравени автори като Симеон Гатев, Иван Дренски, Иван Павлов. За книгата на Марко Марковски - фигура с главно Ф, е достатъчно да се каже, че е издадена от Ловчанското ученическо археологическо дружество. Г. Стоев е изключително активен гражданин на Троян - председател на читалището, кооперативен деец, писател. Изказалият се Димо Минков допълни портрета му с нови факти. Стоев е един от създателите на Планинската спасителна служба в Троян, без да го изтъква. Много интелигентен и точен човек. Изказа се и Рада Ганкова, която е написала рецензия за книгата във в. Троян 21. Тя подчерта високото ниво на авторите и даде пример с д-р Никола Шипковенски, тъй като днес психиатрията използва същите термини, които е използвал той. Тя изрази удовлетворението си от съвременните троянски писатели, чийто сборник подари на нея и на Станислава председателят на читалището Станка Марешка.

Станислава Стоева благодари на чудесната публика за интереса и подари на всеки книгата. За недошлите ще има книги в Музея на занаятите. Станислава възнамерява да представи изданието в Брюксел, където работят с Рада Ганкова. Много от авторите в него са завършили престижни университети в Европа, но са се върнали в родината си, за да работят за нейния възход. Това възнамерява да направи г- жа Стоева един ден. Тя завърши с цитат на Махатма Ганди: "Нека бъдем промяната, която искаме да видим в света".

Споделяне

Галерия със снимки