Сряда, 11 Септември 2019 17:26

Теодор Лука отново изненада почитателите на театъра

Ивайло Стефанов, Теодор Лука, Моника Генкова и Христо Шойлеков Ивайло Стефанов, Теодор Лука, Моника Генкова и Христо Шойлеков

Младият театрален режисьор представи новата си постановка "Вечеря с Андре". Тя е драматизация на американския филм от 1981 г. "Моята вечеря с Андре". Режисьорът Луи Мал го създава по действителен случай. Досега не е адаптиран като пиеса. Текстът е дословно преведен от Моника Генкова – актриса в театрална студия "Нюанси". Неин е и изборът на музиката - "Mild orange: in the living room", която звучи преди започване на пиесата и създава особено настроение в осветената със свещи зала на изискан ресторант.

Зрителите са настанени от Моника на маси, подготвени за сервиране и им се предлага чаша класно бяло вино. Режисьорът разчита на атмосферата и обстановката – интимна, като в бутиков театър. Започва разказът на Уолъс Шон, седнал на маса срещу публиката, за кариерата му като автор на пиеси и за познанството с Андре Грегъри, който по-късно идва на вечерята. Води се интересен диалог, приковаващ вниманието на публиката. Приятелите поръчват питие и вечеря на сервитьорката – в ролята Моника Генкова. Следва нова изненада за зрителите – Моника и Теодор им сервират същите сандвичи като поднесените на артистите. Вечерята е приготвена в момента от самите тях и я сервират на изненаданите гости. Играта на Ивайло Стефанов – Уоли и на ученика в Националното училище по сценични изкуства в Пловдив Христо Шойлеков – Андре е толкова естествена, все едно са поканили на тази вечеря и публиката и разговарят с нея. 

Постановката е направена за един месец. Тъй като текстът е тежък и дълъг – 50 стр. формат А4, няколко дни репетициите се провеждат на хижа Васильов. Това представление като почерк на работа и като въздействие е съвсем ново за ценителите на Мелпомена в Троян, а двамата млади творци възнамеряват да поддържат духа им с постановки всяка седмица или през седмица с нови пиеси. През месец февруари ще отпразнуват 1-вата година на камерния театър с представления няколко дни.

Теодор Лука има и сръчни ръце. Той е преобразил залата, ремонтира стълбите, поставил е съвременно осветление и ще ремонтира асансьора. Така ще направи мястото достъпно и привлекателно за ценителите на древното изкуство.