Пъстра програма за празника на сливата в Троян и Орешак

Тридневният празник на сливата в Троян започна на 21 септември в 10.30 ч. с празнично шествие, а в 11.30 ч. заедно с големия кулинар Ути Бъчваров и бе запален казана за изваряване на ракия. В 13.30 ч. в същия ден започна празникът в с. Орешак, на зелените поляни на НИХЗИ, където преди повече от 25 години започва историята на този празник.

Известни и обичани имена от българската музикална сцена бяха сред гостите на празника и изпълниха своите популярни песни. Павел и Венци Венци и Тино - финалист от музикалното предаване „Гласът на България 2019 г.“ се изявиха  в първата музикална вечер на сливовия фест в Троян. За празничното настоение през другите фестивални дни помогнаха - Деси Добрева и Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, „Фолклорен ансамбъл Тракия – Пловдив“, формация „Българи“, Гайдарски състав „Орфикус“.

Националното изложение в Орешак пък, посрещна гостите с големите имена Кристина Димитрова, Тони Димитрова, както и с изпълненията на Духова музика „Заедно“ и Фолклорен ансамбъл „Здравец“, Вергиния Борисова и Добромир Дишев - акустична китара, Фолклорен танцов ансамбъл „Магия“ –  Ловеч и Общинския младежки духов оркестър с мажоретки – Троян.

Троянци и гостите на града се радваха и на специално 3D Мапинг шоу - показващо развитието на занаятите, местния бит и култура.

Улица на занаятите посрещна  гостите с майсторски произведения на занаятите и сувенири, сливови кулинарни деликатеси, както и традиционните скара и бира, и други лакомства.

Споделяне