Сряда, 23 Октомври 2019 07:54

Първи роман на писателката Румяна Халачева

Диана Стефанова и писателката Румяна Халачева Диана Стефанова и писателката Румяна Халачева Снимки: HemusNews

На 16.10. председателят на Дружеството на троянските писатели приветства младия творец – автор на книгата "Дълбините на древността". Тя беше гост от Севлиево и бе представена от Диана Стефанова, която познава отдавна Р. Халачева в миналото като успял бизнесмен, жена с покоряваща харизма, знаеща няколко езика... Говори за увлекателния начин, по който е написан романът. Чрез връщане в миналото дава светлина и надежда, че можем да живеем в по-добър свят. Разказът на Стефанова в много моменти съвпадна с изповедта на гостенката.

В младите си години е искала да пише, но учи икономика. Натрупаните знания ѝ помагат за написването на романа, което става за седем години. Получава се сериозна книга с образователно съдържание. Голяма част от историите са истински. Халачева смята, че читателите ще открият свои мисли и ще имат усещането, че те са написали книгата. През 2010 г. младата жена "изпада в дупка" - чувства, че не знае предназначението си. Спомня си, че на 20 години е искала да напише бестселър. Една вечер гледа руския филм "Адмирал". Впечатлява я невероятната игра на актьора, затова решава да преоткрие себе си чрез писане и пътуване. На следващия ден написва две страници, постепенно продължава, спира, чака подсказки, които идват от сънищата ѝ, от разказите за пътешествия на нейни приятели, от срещите ѝ с изключителни хора на различна възраст. Определя романа си като книга за възраждането на българския дух. В него има факти за световната конспирация. Важна е темата за богомилството, което е истинското християнство. Неговият създател Боян Магът се появява в сънищата на автора. За 30 години се създава мрежа от богомилски центрове в цяла Европа, в чиито църкви се поставя началото на Възраждането. България и Боян Магът играят ключова роля. Книгата е зареждаща и светла. Чрез героинята си Радина, чийто прототип е Румяна, изразява вярата, че ще издигнем духа си и ще бъдем духовен водач на човечеството, както сме били преди 7 – 8000 години.

Публиката беше малко, но активна в разговора, че трябва да намерим пътя, по който да тръгнем, като започнем от промяна в себе си, като се срещаме със стойностни хора, които могат да променят България, и с автори на книги.

Галерия със снимки