Петък, 25 Октомври 2019 16:49

Концерт на български и немски акордеонисти

Ученици от НУИ "Панайот Пипков" - Плевен и Музикално училище "Фрайберг" - Германия гостуваха на 21.10. в Троян. Концертът беше организиран от Фондация "Георги Гълъбов", Акордеомания арт сдружение. Те работят по Международен проект български и немски акордеонисти – заедно в един оркестър, заедно на една сцена, който е финансиран със съдействието на "Акордеомания арт сдружение".

Преподаватели на българските ученици са Ценка и Румен Тодорови, а на немските – Татяна Йончева и Трауде Хелфнер. Ценка Тодорова е от Троян. Била е ученичка в класа по акордеон на Владимир Парушев в ДМШ, вземала е уроци по флейта при Мариета Куцарова, затова творческият ѝ път започва на троянската сцена. Продължава образованието си в Плевенското национално училище по изкуствата и в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - Пловдив, която завършва през 1993 г. През 1998 г. специализира при Георги Гълъбов в София. Мариета Куцарова сподели, че Ц. Тодорова притежава таланта, вдъхновението, дръзновението, упоритостта и куража да продължи делото на Вл. Парушев. Всички троянци са ѝ благодарни за това. Куцарова познава Р. Тодоров от музикалното училище в Плевен. Той също учи в Пловдивската музикална академия. От 2002 г. е преподавател по акордеон, камерна музика, ансамблово свирене, методика на обучението по акордеон в Плевенското музикално училище и продължава традициите му да има акордеонен ансамбъл. Тази година организира през месец юни международен конкурс "Акордеомания", в който участват водещи акордеонисти в света. Борис Шишкин намира, че е на световно ниво.

В своето приветствие г-жа Куцарова – преподавател по флейта в ДМШ – Троян, определи концертът на музикантите като своеобразен празник, който измести сивото ежедневие и изпъстри сцената с цветове и вдъхновение. Пренесе слушателите в свят на съвършенство и  хармония. Пожела на гостите творческо вдъхновение и дълголетие, за да развиват акордеонното изкуство.

Ц. Тодорова благодари на Станка Марешка за поканата и за организацията на концерта и на колегите си от младежкия акордеонен оркестър, които също са помогнали.

Спонсори на събитието са Иванка и Валентин Бечеви.