Сряда, 30 Октомври 2019 18:05

Литературно четене по повод деня на будителите

На 23.10. троянски писатели прочетоха свои творби в чест на празника 1.11. В началото бяха приветствани от Маргарита Мондешка, завеждаща културната дейност в градското читалище. Почетоха паметта на родения в Троян поет Любомир Левчев.

Председателят на Дружеството на троянските писатели Илия Ганчев говори за мисията на будителите. Едни от тях са църковни дейци. По време на турското робство будители са и хайдутите. Учителите са будители – поколенията се самоосъществяват чрез тях и градят обществото. Имаме върховни будители, които носим в сърцата си. Ганчев говори и за силата на словото, чрез което хората се съединяват, за да действат, изразяват своята любов и омраза. Хората на словото трябва да ценят достойнството си, да се самоуважават. Не бива да служат на политическите сили. Първо е личността, след това творчеството.

Освен Ил. Ганчев свои стихове и проза четоха Денка Иванова, Невена Миховa, Надка Данкова, Мария Йонкова, Цветана Качерилска и Цанко Лингорски. Христина Петрова преди своите стихове прочете и стихотворения на покойната си майка Пенка Грошева и на дъщеря си Рая.

Предстоящи събития за дружеството са представяне неиздадена книга на поета Ивайло Иванов на 6.11. и среща с ловешки писатели на 7.11.