Събота, 26 Октомври 2019 17:43

Най-ценното е хлябът

В напрегнатата предизборна надпревара имаше троянци, които предпочетоха да чуят и поговорят за насъщния с майстора-пекар Георги Лефтеров. В своята лекция той проследи историята на хлебопроизводството от древния Египет до днес. Там хамбарите са били под храма на жреците. Слушателите разбраха, че първите пари в света са се появили от хляба.

Той се ражда в Месопотамия – люлката на цивилизацията. От Египет техниката на бухналия хляб се пренася в Гърция, а оттам – у нас. Хлябът е различен в цял свят в зависимост от какво се произвежда, затова има  оризова цивилизация в Китай, в Америка – царевична, а в Германия ядат ръжени хлябове. В Римската империя е пшеничен. Тя е първият монополист на хляба. Бил е занаятчийски, но там е създадена първата машина за хляб, движена от кон и магаре. В България също е бил занаятчийски. През 1954 г. се създава у нас първият завод за хляб. В Англия чиракуват 7 години, за да станат добри хлебопекари. Хубавият хляб е бил защитен с доста сериозни закони и недобрите пекари са линчувани.

Г.Лефтеров беше полезен на публиката и с мнението си по здравословни и практически въпроси. Каза, че хлябът с мая не е вреден. Изложените в залата великолепни хлябове на майстора са замесени с хмелова закваска – бирена мая. Всички опитаха бял, ръжен и пълнозърнест хляб. Стана ясно, че по-лесносмилаемият бял хляб е добре да се яде с трудносмилаема храна, затова децата до три години се хранят с него. Тъмният хляб е по-подходящ за пиле, риба и др. Можем да избираме всякакъв вид хляб, но да го ядем правилно. Глутенът не е вреден, освен за родените с алергия към него. Ако миришеш прясно изпечен ръжен хляб, можеш да лекуваш хрема. Потвърди и слуховете, че типово брашно в България няма. Отглеждаме добра пшеница, от която във Франция се правят най-хубавите кроасани. Той си доставя австрийско брашно. Хлябът не трябва да е скъп. Негов хляб от 600 гр. струва 5 лв. Клиентите му си купуват за цяла седмица, защото не мухлясва. Майсторът обучава само млади семейства под 30 години, които не трябва да имат помощници, за да правят нормалното количество за деня – 300 броя хляб. Негови ученици има в цяла България. Майсторът е противник на машините за хляб, защото липсва чувството, и на сухата мая. Прави над 45 вида хляб седмично. Ученик е на източната славянска школа и е специализирал в Америка, Германия, Франция, където е работил във френски пекарни на дърва. Овладял е над 600 рецепти от цял свят.

Лефтеров беше не само вдъхновен от любовта си към хляба лектор, но и събеседник, който се интересуваше присъстващите каква обикновена рецепта за хлебна пита знаят, за колко време втасва, кога е готов. Няколко млади дами споделиха своите умения. Хлябът прави политиката, целия ни живот, затова призова да го ценим.

Във всички важни моменти от човешкия живот най-важното е хлябът!