Четвъртък, 07 Май 2020 16:59

150 години читалищна дейност в Троян

НЧ "Наука - 1870 г." - Троян НЧ "Наука - 1870 г." - Троян Снимка: Hemus News - Новини от Троян

На Гергьовден празнува и троянското читалище НЧ "Наука - 1870 г.", което навърши юбилейните 150 години. Но предвид извънредното положение в страната, празникът не бе отпразнуван подобаващо - с много събития и изненади, както бе първоначалният замисъл.

През януари на първата среща на целия читалищен екип във връзка с юбилея, бяха подробно и задълбочено обсъдени събитията и инициативите с които трябваше да се отбележи годишнината. Баха подготвени много празненства и изненади, които трябваше да се състоят през цялата 2020 година по специална програма, в която щяха да вземат участие състави на троянското и останалите читалища от общината.

Управителят на читалището, г-жа Станка Марешка, също изрази разочарованието си. Ето какво написа вчера тя в социалните мрежи:

"Днес е Гергьовден. Празникът на нашето читалище. НЧ "Наука - 1870 г." става на 150 години. На мен обаче ми е тъжно. Тъжна съм, защото на този празник трябваше да сме заедно! На много хора трябва да се благодари за значимостта на нашето читалище в миналото и днес. Няма да ги изброявам, защото наистина са много. Искам обаче да поздравя и да благодаря на екипа, с който работя. Читалището ни е внушителната сграда на центъра, обновена, санирана и оборудвана с една от най-съвременните професионални техники. Читалището са хората, които работят и творят там. Обичам си работата. Обичам я най-вече заради моите колеги - сърцати, емоционални, дисциплинирани, инициативни, креативни, добри хора, ЧОВЕЦИ!!!

Благодаря ви, колеги! Троян ще има нужда от нас, за да се научим отново да бъдем заедно!

Честит празник!"

Към момента все още са отменени всички културни събития на закрито в цялата страна. Във връзка с това са преустановени всички читалищни дейности, както и репетициите на читалищните формации в Троян.

Въпреки кризата, не е малко и свършеното до момента, с което ще бъде запомнен 150-годишният юбилей на читалището: Обновена сграда и обновен читалищен салон, възобновяване на кинопрожекциите, читалищната библиотека бе обогатена с много нови заглавия, бяха проведени много представления и събития онлайн и други.