7 позитива от “Апартаментгейт”, за които никой не говори

  1. Най-сетне изкуството намери адекватен начин да стане част от делничния живот на съвременния българин! Досега може и да сме гледали на него като на някаква отвеяна работа, но сега вече разбрахме как благодарение на него материалните неща могат да се променят в наша полза. В този смисъл, ако оттук нататък вграждаме в новото строителство стих или парче проза, пазарната цена на завършената сграда автоматично ще пада. Благодарение на това все повече редови български граждани ще си закупуват имоти от престижни строителни фирми на най-ключови места в столицата. Стига само да имат отношение към литературата.
  2. В дългосрочен план всички българи ще повишим значително културата си, защото масово ще се върнем към поезията, великите стихоплетци и текстовете от Библията. Спонтанно нарасналият интерес към думите автоматично ще доведе до засилено търсене на учители по български език и литература, което пък логично ще повиши заплащането им. Техните високи хонорари ще наложат и повишаване на учителските заплати по принцип.
  3. Покрай имотните сделки се налага и изводът, че колкото и да не си харесваме политиците, те всъщност са притежатели на интелект, който досега не сме имали шанса да оценим. Като човек на перото силно се трогнах от природното усещане на г-н Цветанов за силата на думите и по-специално за енергийната мощ на едно поетично творение с библейски характер, носещо простичкото заглавие Псалм 91. Въпреки че настоятелно нарича нотариалния акт “натурален”, Цветанов всъщност е истински интелектуалец, затова може би би било добре БАН и по-специално Институтът по български език и литература да въведат неговата “грешка” като правило - логично е. Нека вече всички правилно казваме “натурален акт”!
  4. Това, че творците на сградата от фирма “Артекс” са избрали да инкрустират в нея въпросния псалм 91, издига българската модерна архитектура до нови, космически измерения. Убедена съм, че никой на света не се е сещал за подобна симбиоза.
  5. Покрай масовото закупуване на скъпи апартаменти на народни цени от демократично избрани политици разбрахме и че някои от тях имат паранормални способности. Визирам г-жа Цецка Цачева, която притежава силата и въображението от един изкоп да провиди и осъзнае характера, качеството и стойността на една бъдеща сграда. Значи представете си - това е само за една голяма дупка в земята! А ако впрегне тези свои умения на полза роду?! Ми че г-жа Цачева ще се окаже първият и единствен засега български политик с дългосрочна визия за държавата ни! Тя, родината ни, и без това отдавна е превърната в дупка, само че досега никой не можеше да види какво ще израсте от нея. Цецка Цачева може! А и тъкмо подаде оставка и трябва да ѝ се търси работа - ето, намери се! Държавна врачка.
  6. Каквото и да се говори за ГЕРБ - че били се деляли вътрешно, че не знам си какви игри имало между членовете им и дрън-дрън - това абсолютно не е вярно. Фактът, че Цветанов, Цачева и Рашидов са си напазарували луксозни имоти заедно, идва да покаже, че партията е по-единна от всякога. И връзката между нейните ръководни лидери е толкова неразривна, че те избират да заживеят под един покрив. И при едни и същи условия, пък били те и луксозни. В този смисъл политическите решения за страната ни ще могат да се взимат далеч по-неформално и лесно - на кафе, по пантофи, в мазето, на събрание на домсъвета. Замисли се нещо Цветанов посред нощ връз някое държавно дело, метне един елек върху пижамата, пък скокне до съседа Рашидов или съседката Цачева и до сутринта проблемът е решен. При това в извънработно време и без да се ощетява данъкоплатецът.
  7. В края на това споделено мнение искам да се възмутя публично от едно налагащо се обществено съмнение - че за сметка на ниските си продажни цени за политици фирмата “Артекс” се сдобива с апетитни терени в столицата и строи разни небостъргачи, дето нямало да са точно небостъргачи, защото щели да са по 7-8 етажа. Значи въображението на някои хора трябва да е доста извратено, за да смятат, че една достойна строителна фирма, чийто млад собственик и архитект от патриотизъм влиза с развят трибагреник и народна носия в студено рилско езеро, може да участва в корупционни схеми! Вие срещали ли сте истински българин, преносител на изконни ценности, да шикалкави и да ощетява собствената си държава по какъвто и да е начин?! Аз не.

 

 Фейсбук: Мария Касимова – Моасе

Споделяне