Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле

Зелето кьосе е български сорт – най-подходящ за пълнене на каците, съветват вещи домакини. А за ползите му за организма, които се увеличават в процеса на ферментация, е известно отдавна – то съдържа голямо количество витамини /А, В6, В12 и С/, минерали, антиоксиданти, помага на храносмилането, нискокалорично е, служи за профилактика на простудните заболявания, активизира обмяната на веществата.

На централния кооперативен пазар в Троян цената на кьосето на дребно е между 80-60 ст. за килограм, а в чували – 40 ст. Сортът се характеризира с къдрави листа, а зелките са относително леки и въздушни.

Най-добре е зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа. Добавя се ябълка, дюля, червено зеле за аромат и цвят. Други слагат царевични кочани на дъното на кацата, хрян и хардал. Пълнят с чешмяна вода догоре – зелето трябва да остане под вода. Отгоре се затиска с камък или дървена кръстачка. На втория или третия ден се започва преточването. Някои от запознатите с тънкостите на този процес казват, че не трябва да се слага натриев бензоат – нещо, което се прави, за да се пресече ферментацията. Получавал се химикал, вреден за здравето.

Преточването става през канелката на бидона за минимум 10-15 дни. Другият начин е чрез продухване с маркуч вътре в съда. Има и хора които не преточват, а запечатват плътно бидона и го оставят на хладно да си ферментира, както обикновената туршия.

Който пък иска да си поднови бидоните, на пазара могат да се намерят на цени 20-22 лева за 60-литров, около 27 лева за 80-литров и 37-40 лева за 120 литров.

www.HemusNews.com

Споделяне