Когато граждани преобразяват района, в който живеят

Един от обособените кътове за отдих в квартал Ливадето Един от обособените кътове за отдих в квартал Ливадето

Тези, които са пътували между Троян и Орешак, вече са видели онова, което направиха по свои идеи, с много труд и ентусиазъм и с малко средства участниците в гражданското обединение Сдружение „Ливадето“. Мотор на ставащото и безспорен лидер в преобразяващите идеи е младата Христина Банева, която миналата есен бе кандидат за общински съветник в листата на „Избор за Троян“. С нейното ръководство и усилия на 5 места в квартала са обособени специални кътове за отдих с пейки за отмора, табла със снимки от миналото на Ливадето и кошчета, за да се поддържа чистота.

В горната част на квартала има информационно табло – място за съобщения и обяви, както и за некролози. Снимките на таблата са памет за миналото и за хората, живели някога тук, вдигали къщи, отглеждали челяд. Предоставени са от съкварталците, като може да се видят лица и спомен за обществени събития от 1912-1940 г. и 1960-1980. Малко снимки връщат любознателните назад към 19.век.

В хода на работата Сдружението е ремонтирало и тротоара там, където е бил негоден за нормално движение. Така хората превърнаха мястото, където живеят, в по-приветливо.

Надяваме се да продължим тази дейност, казва г-жа Банева. Тя благодари за финансовата подкрепа на Община Троян, тъй като финансирането е по общинската програма „Обществен форум“, както и на всички съпричастни с инициативата, отделили време, усилия, средства. Сред тях са Николай Тодоров, Ани Тодорова, семейство Данчеви и Дудевски, Дочо Петров, Маргарита Маркова.

В Ливадето живеят около 80 човека.

Един от тротоарите преди и след ремонта.

Повече снимки може да разгледате в галерията по-долу. 

www.HemusNews.com

Споделяне